Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: eigen foto

Oogsten voor een eeuw Ysselsteyn

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit, zo ook in Ysselsteyn. Volgend jaar wordt immers gevierd dat het dorp honderd jaar geleden werd opgericht.

Als voorbereiding op dit feest werd afgelopen week een perceel rogge gemaaid, wat speciaal gezaaid was voor dit feest. In het kader van de festiviteiten worden onder meer een plaggenhut en een schaapskooi opnieuw gebouwd zoals die er honderd jaar geleden ook stonden op de toen nog woeste en ontgonnen heidegrond. Aan de westkant van Venray stonden in die tijd zo’n vijftig schaapskooien van het huidige Vredepeel tot aan Griendtsveen. De Theuwskooi, een van zo’n schaapskooien, wordt op ongeveer dezelfde plek als waar deze vroeger stond opnieuw opgebouwd. De kooi komt op de hoek Ringweg-Timmermannsweg en voor het dak is stro benodigd.

Dit stro werd afgelopen week op ouderwetse wijze, met een zelfbinder, gemaaid (foto). De schoven (gaerve) werden in gaest gezet. Binnenkort wordt het geoogste roggestro ook ouderwets in een mijt gezet in afwachting van het gebruik als dakbedekking. Dit alles gebeurde door vrijwilligers die met veel plezier terugkijken op deze ouderwetse oogstmiddag.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten