Noëlle Beijers (l.) en Gerda Janssen, vrijwilligers van EVA.
Noëlle Beijers (l.) en Gerda Janssen, vrijwilligers van EVA. Foto: Rikus ten Brücke

Nieuwe start EVA Venray

Algemeen

EVA Vrouwencentrum Venray heeft een roerige tijd achter de rug. Synchroon aan de wereldwijde coronacrisis kreeg de vrijwilligersorganisatie te maken met een bestuurscrisis. Inmiddels is de storm gaan liggen en kijkt EVA uit naar een nieuw seizoen.

EVA heeft als doelstelling een ontmoetingsplaats te zijn voor autochtone en allochtone vrouwen. Met respect voor elkaar, elkaars diversiteit en persoonlijkheid. Voorzitter Noëlle Beijers (56) is een van de leden van (nagenoeg) het eerste uur. "We leren van elkaars talenten en kwaliteiten en hebben de mogelijkheid om potentiële vaardigheden in een veilige, geborgen omgeving te verwezenlijken. EVA is laagdrempelig en saamhorigheid en gezelligheid zijn onze prioriteit. Tevens is er, indien nodig, een vertrouwenspersoon in huis."

Bij EVA worden activiteiten en lessen verzorgd, de organisatie wil daarnaast een eetpunt aanbieden en opnieuw een kinderopvang realiseren. De grootste activiteit is Nederlandse les voor buitenlandse vrouwen. Een keer per week wordt er aan een gemengde groep vrouwen en mannen les gegeven. Er zijn fietslessen en Spaanse les, computer- en naailessen en er is een succesvol breicafé. EVA is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie met ongeveer veertig actieve vrijwilligers. Zij werken als docent, op het secretariaat, als gastvrouw, tuinvrouw en in het bestuur.

Beijers: "We hebben genoeg vrijwilligers, maar nieuwe mensen zijn welkom. Er is altijd natuurlijk verloop. Vrouwen komen en gaan, sommige blijven een tijdje en anderen worden een onderdeel van het meubilair." Beijers behoort tot die laatste groep. EVA is een groot deel van haar leven. "EVA is mijn passie, het heeft mij zoveel gegeven. Ik heb al mijn potentieel kunnen verwezenlijken. Door een handicap vanaf mijn geboorte kon ik niet typen. De iPad heeft mij de kans gegeven om wel digitaal te worden. EVA heeft mij de kans geboden om van kinderoppas en docent op te klimmen naar coördinator taal en voorzitter. Via EVA heb ik een opleiding kunnen doen voor NT2 docent."

In september gaan de taallessen weer van start. Als gevolg van de coronacrisis is nog onzeker hoe. "We zijn positief en werken samen met de gemeente om EVA volkomen coronaproof te maken. Gelukkig hebben we veel ruimte en zijn zelf de huurders van het pand. Doorgaans hebben we enig verloop wat cursisten betreft. De start verloopt vaak moeizaam en op het hoogtepunt van het schooljaar hebben we vaak meer dan honderd cursisten. We hebben wel 93 nationaliteiten, uit alle lagen van de bevolking."

In maart stapten enkele bestuursleden op, Beijers bleef als enige in het bestuur. De opgestapte bestuursleden hadden het vertrouwen in haar als voorzitter opgezegd. "Ze hadden liever een sterkere leider als voorzitter. Ik ben echter iemand die naar alle mensen luistert, iedere partij recht wil doen en ieder initiatief wil honoreren, daarbij ben ik voor absolute gelijkwaardigheid. Dat leidt soms tot verwarring."

Inmiddels is een nieuw bestuur geformeerd dat ondersteund wordt door oud-voorzitter Elly van Dijck. "We werken allemaal keihard, de sfeer is bijzonder enthousiast en positief. We hebben zeer dringend een penningmeester nodig en een goede secretaris. Dan is ons bestuur weer compleet. We zien de toekomst positief en met nieuwe energie tegemoet."

Uit de krant