Afbeelding
Foto: Sendar Media

Matras belangrijk voor een goede nachtrust

Ingezonden Mededeling

De gemiddelde Nederlander heeft overdag behoorlijk wat bezigheden. Zo wordt er een groot deel van de week bijvoorbeeld gewerkt en daarnaast hebben mensen ’s avonds vaak ook nog allerlei dingen te doen. Om jezelf weer op te laden voor de volgende (werk)dag, slaap je ’s nachts. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je uitgerust aan de nieuwe dag kunt beginnen. Toch is een paar uur slaap niet altijd voldoende voor een goede nachtrust. Nee, want ook het matras speelt een belangrijke rol.

Kies voor een matras met de juiste afmetingen
Een goede nachtrust begint natuurlijk allemaal met een matras met de juiste afmetingen. Een eenpersoonsmatras is doorgaans 90 centimeter breed. De lengte is vaak 190 of 200 centimeter. Er zijn echter ook eenpersoonsmatrassen van 210 centimeter lang. Laat de keuze voor de lengte van het matras altijd afhangen van jouw eigen lengte. Indien je lang bent, is het belangrijk om voor een lang matras te kiezen wanneer je een goede nachtrust wilt.

Zoek je een tweepersoonsmatras? Dan krijg je ook te maken met de breedte. Veel van deze matrassen zijn standaard 160 centimeter, veel voorkomend is 180 centimeter, maar er zijn ook andere maten beschikbaar als bijvoorbeeld 140 centimeter of 200 centimeter. Voor een goede nachtrust heb je vaak ruimte nodig. Indien je met twee personen in bed ligt is er vaak beperkte ruimte.

Je kunt ook twee eenpersoonsmatrassen in een tweepersoons bed leggen. Je hebt in dat geval een breedte van 180 centimeter. Voordeel hiervan is dat je de ander minder voelt bewegen. Nadeel hiervan is dat er meestal wel een gleuf voelbaar is tussen de matrassen. Er zijn tegenwoordig echter manieren om dit te verhelpen. Daarbij komt dat jouw bed ook geschikt moet zijn voor twee eenpersoonsmatrassen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg bedden waar geen twee eenpersoonsmatrassen in passen.

Verschil in materiaal en hardheid
Er zijn genoeg mensen die geen idee hebben dat er verschillende soorten matrassen zijn. En met verschil doelen we in dit geval niet op de afmetingen van het matras. Nee, het gaat hier echt om het soort materiaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een variant van latex, maar ook voor een matras van koudschuim of traagschuim. Daarnaast zijn er varianten met pocketvering en binnenvering en zo heb je nog talloze mogelijkheden.

Naast het materiaal zit er bij matrassen ook verschil in de hardheid. Zo kun je kiezen voor een hard en een zacht matras. Wij kunnen op voorhand niet zeggen met welk matras jij de beste nachtrust hebt. Dit hangt namelijk van jezelf af. Zo vindt de één een hard matras prettiger, terwijl de ander beter slaapt op een zacht matras. Je kunt de keuze voor een hard of zacht matras af laten hangen van gevoel, maar ook van jouw gewicht. Weeg je minder dan 75 kilo? Dan slaap je waarschijnlijk het beste op een zacht exemplaar. Voor personen boven de 85 kilo wordt een hard matras aangeraden.

Wat zijn de gevolgen van een slecht matras
Niet iedereen is zich bewust van het belang van een goed matras. Toch speelt dit een grote rol in jouw nachtrust. Zoek je bijvoorbeeld overhaast een matras uit? Dan is de kans aanwezig dat je hier spijt van krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld nek- en rugklachten krijgen wanneer je slaapt op een slecht matras. Daarbij komt dat je het te warm of koud kunt hebben wanneer je het verkeerde matras kiest. Daarbij komt dat een slecht matras zelfs kan zorgen voor een slechte doorbloeding.

Vergelijk matrassen met elkaar
Nu je weet dat er behoorlijk wat verschil zit in matrassen, vind je het mogelijk een stuk lastiger om er eentje te kiezen. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Maak daarom nooit een keuze zonder te vergelijken. Voor een vergelijking kun je eens kijken op 10toptest.nl. Door een vergelijking te maken , slaag je er ongetwijfeld in de beste te vinden. En met een goed matras ben je verzekerd van een goede nachtrust!

Uit de krant