Gemeenschapshuis De Smelehof in Ysselsteyn.
Gemeenschapshuis De Smelehof in Ysselsteyn. Foto: Han Siebers

Corona treft dorpshuizen

Algemeen Coronavirus

De dorpshuizen en wijkcentra worden eveneens getroffen door het coronavirus. De een meer dan de ander. In Ysselsteyn zitten de twee vaste medewerkers vanaf 1 april zonder werk, in Castenray lijken de problemen tot op heden mee te vallen. De LVVK wil dat de overheid met tegemoetkomingen komt.

In een brief op poten laat de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen weten bezorgd te zijn over het voortbestaan van dorpshuizen. 'De maatregelen van de landelijke overheid ter bestrijding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de dorps- en wijkgemeenschappen in het land', stelt de LVVK. 'De dorpshuizen en wijkcentra hebben hun activiteiten moeten staken, waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn. Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk. We maken ons grote zorgen over het voortbestaan van de dorpshuizen en wijkcentra. Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting. Het heeft ons zeer verbaasd dat de overheid dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitsluit van tegemoetkoming van de schade die wordt opgelopen. Dorps- en buurthuizen moeten daar snel aan worden toegevoegd.'
Peter Knapen, voorzitter van gemeenschapshuis De Smelehof in Ysselsteyn, kan met de brief van LVVK instemmen. "De meeste dorpsaccommodaties zitten zonder coronacrisis al financieel moeilijk. En nu wordt het nog moeilijke om de financiële exploitatie rond te krijgen. Bij De Smelehof zijn twee medewerkers in vaste dienst. Na de aankondiging van Rutte dat de horeca op slot ging, hebben we ze nog in dienst gehouden. Maar nu het allemaal langer gaat duren en er geen inkomsten zijn, hebben we ze vanaf 1 april bij het UWV moeten aanmelden. De impact in Ysselsteyn is groot. Veel muziekverenigingen maken wekelijks gebruik van De Smelehof, de KBO zit er vijf dagen in, er wordt zes dagen gebiljart, koersballen, volksdansen, het kan allemaal niet meer doorgaan. Dat gaan we op financieel gebied voelen. Het heeft nu al onze aandacht. Onder aan het streep gaat het geld kosten. De vraag is hoeveel. En wat betekent het voor de nieuwbouwplannen? We willen ook met Schoon door de Poort meeliften." Schoon door de Poort is een gemeentelijk project, bedoeld voor alle gemeenschapshuizen in de dorpen. Met een eenmalig bedrag van de gemeente wordt het dorpshuis gemoderniseerd, waarna het voortaan op eigen benen verder moet. Als deze crisissituatie langer duurt, zie ik dat traject voor Ysselsteyn nog in gevaar komen. "Als we pech hebben moeten we de komende jaren nog bloeden. Dat komt slecht uit voor de nieuwbouw."

In Castenray ziet Wim Classens, voorzitter van dorpshuis de Wis, het minder somber in. "Wij zijn Schoon door de Poort en hebben verder geen achterstallig onderhoud. Natuurlijk gaan we inkomsten missen. Er zijn hier gemiddeld vier redelijk grote activiteiten per week. Dat scheelt telkens 25 euro huur en inkomsten van consumpties. We hebben alleen maar vrijwilligers. Ik denk dat we het wel zullen rooien. Maar dit mag natuurlijk geen jaar duren."

Uit de krant