De mondmaskers en andere materialen worden dagelijks bij Monique Wijnhoven (uiterst links) in een plastic tas aan de deurklink gehangen.
De mondmaskers en andere materialen worden dagelijks bij Monique Wijnhoven (uiterst links) in een plastic tas aan de deurklink gehangen. Foto: Rikus ten Brücke

Mondkapjes voor zorgpersoneel

Algemeen Coronavirus

Ook bij Buurtzorg Nederland zijn de veiligheidsmaatregelen sinds maart aangescherpt. Medewerkers van de thuiszorgorganisatie, met teams door heel Nederland, moeten bijvoorbeeld bij ieder bezoek een mondkapje dragen en die zijn schaars. Voor Monique Wijnhoven uit Blitterswijck reden om de handen uit de mouwen te steken. De verzorgende van Buurtzorg Horst aan de Maas besloot met zo'n vijftien andere vrouwen om zelf mondmaskers te maken.

"Inmiddels zijn de teams in Horst aan de Maas en Bergen voorzien van mondmaskers. We zijn nu druk voor het team in Venray en andere teams in Noord-Limburg en Nijmegen. Inmiddels zijn er in Blitterswijck al 493 mondmaskers gemaakt en nog eens 150 in Horst, Hegelsom en Well", vertelt Wijnhoven enthousiast. Wijhoven had niet verwacht dat de actie zo'n succes zou worden. "Het begon met een berichtje op WhatsApp, maar inmiddels hebben we een heel systeem. We hebben mensen die naaien, knippen en strijken." Wijnhoven merkt wel dat het harde werk wordt gewaardeerd. "De mondmaskers worden goed ontvangen. En het vrijwilligerswerk werkt verbroederend. Alle vrijwilligers hangen de mondmaskers bij mij aan de voordeur en dan zorg ik dat ze bij de regiocoach komen. Die zorgt er dan weer voor dat de kapjes worden verspreid over de teams."
De mondmaskers moeten wel voldoen aan speciale eisen. Zo moeten ze van katoen zijn en moeten ze op zestig graden gewassen kunnen worden. "Ook zijn alle maskers voorzien van een filter. We gebruiken allerlei soorten filters. Een filter kan bestaan uit drie laagjes keukenpapier, maar het kan ook een kapot geknipte stofzuigerzak zijn. Na zes uur moeten we het mondmasker vervangen. De kapjes kunnen we uitwassen en de filters kunnen we continue verversen."
Wijnhoven heeft ook al diverse verzoeken gehad van mensen die een mondmasker willen kopen, maar dat is volgens haar niet de bedoeling. "We gaan geen maskers verkopen. We maken ze in eerste instantie voor de buurtzorgteams in de regio. Ook heb ik onlangs een masker gegeven aan een mantelzorger in Wanssum. Zij moeten ook veilig kunnen werken. We helpen waar nodig."
Ook het werk in de thuiszorg gaat voor Wijnhoven gewoon door. "Alle medische zorg die wij leveren gaat gewoon door. Het is natuurlijk wel afgeschaald om de contactmomenten zoveel mogelijk te beperken, maar we doen nog steeds huisbezoeken volgens de aangepaste regels."
Volgens Wijnhoven zijn de mondmaskers met veel enthousiasme ontvangen. "Het is echt heel tof om alle positieve berichtjes te lezen. Je verwacht het niet, maar dat het zo aanslaat is alleen maar mooi. Al blijft het belangrijkste natuurlijk dat iedereen weer gezond wordt en blijft." Daarnaast kunnen Wijnhoven en de andere vrijwilligers nog wel wat extra biaisband gebruiken. Iedereen die biaisband kan missen, kan het afgeven bij Plein 3 in Blitterswijck.

Uit de krant