Weekmarkt gaat door, op vier verschillende pleinen.
Weekmarkt gaat door, op vier verschillende pleinen. Foto: Henk Lammen

Marktinkopen blijven mogelijk, op vier locaties in centrum

Algemeen Coronavirus

Weekmarkten zijn in Limburg-Noord in elk geval tot en met 6 april door de Veiligheidsregio Limburg-Noord verboden in verband met het coronavirus. Zo wordt ook in Venray geen weekmarkt georganiseerd. Burgemeester en wethouders hebben, rekening houdend met de risico’s, wel besloten om een aantal standplaatshouders op maandag een incidentele standplaats aan te bieden. 

Om bezoekersstromen zoveel mogelijk te spreiden zijn de standplaatsen verspreid over vier pleinen: het Henseniusplein, het Schouwburgplein, de Grote Markt het Gouden Leeuwplein. Er staan maximaal vijf kraampjes per plein. 

Uiteraard drukt de gemeente alle bezoekers van de markt op het hart om zich te houden aan alle coronavoorschriften. Dat betekent: 1 tot 2 meter afstand houden (twee armlengte), geen handen schudden, goed de handen wassen en als u klachten van neusverkoudheid, hoesten of koorts hebt: blijf dan thuis.

Volgens de gemeente Venray wordt onder markten  verstaan ‘de door het gemeentebestuur georganiseerde markten en elke verzameling van meer dan vijf marktkramen op één locatie’. Het college besloot daarop, en op verzoek van de ondernemers, dat de vertrouwde markt op een alternatieve manier toch doorgang kan vinden, op vier pleinen, met maximaal vijf kramen op één plein. 

'De verkoop van verse producten op de warenmarkt in Venray afschaffen verhoogt het risico voor de lokale bevolking om het virus op te lopen', meldt marktondernemer Rob Wagenaar van VOF Hollandkaascentrum in zijn verzoek tot herziening van het besluit van de veiligheidsregio. 'Op de meeste markten in Nederland gaat, na kennisgenomen te hebben van feiten, de verkoop van levensmiddelen op de markt door. Dit vanwege het landsbelang. Het hoort bij de vitale sector waar premier Mark Rutte over sprak. Ook in regio’s waar een noodverordening geldt, blijft de markt open' . Ook stelt Wagenaar dat de verkoop van verse producten klem loopt in de supermarkten. 'Dit is begrijpelijk, want mensen kunnen niet in de bedrijfskantine terecht voor de lunch. Mensen zijn aan huis gebonden en gebruiken dáár de maaltijden. Er is te weinig capaciteit. Een voorbeeld dat het klem loopt is de openstelling van groothandels Sligro en Macro voor de aankoop van voedsel. In een binnenruimte is het gevaarlijker dan in de buitenlucht'.

Naast de markt zijn ook de supermarkten in het centrum geopend. Sommige winkels in het centrum zijn inmiddels gesloten, andere winkels zijn open. Winkeliers hebben zelf de vrijheid om open te gaan of de keuze te maken om de winkel te sluiten. De Rijksoverheid laat die keuze welbewust bij de ondernemer. De gemeente Venray heeft begrip voor beide keuzes. Veel winkeliers moeten in deze periode alle zeilen bijzetten om een inkomen bij elkaar te verdienen. Daarom vindt de gemeente Venray het goed dat winkeliers die keuze om open te gaan of te sluiten zélf kunnen maken.

Hieronder een overzicht welke ondernemer op welk plein staat. Bron: Facebook Venray Bloeit. 

Een overzicht van welke marktondernemer op welk plein staan.

Uit de krant