Gezien de stijging van het aantal coronabesmettingen binnen de regio Noord-Limburg wordt de patiëntenstroom binnen de huisartsenpraktijken per direct volledig gescheiden.
Gezien de stijging van het aantal coronabesmettingen binnen de regio Noord-Limburg wordt de patiëntenstroom binnen de huisartsenpraktijken per direct volledig gescheiden. Foto: Website Cohesie

Gescheiden patiëntenstroom bij huisartsenpraktijken

Algemeen Coronavirus

Gezien de stijging van het aantal coronabesmettingen binnen de regio Noord-Limburg wordt de patiëntenstroom binnen de huisartsenpraktijken per direct volledig gescheiden. Dat meldt huisartsenorganisatie Cohesie. 

Dit betekent dat patiënten met klachten die passen bij een eventuele coronabesmetting in een aparte ruimte binnen de huisartsenpraktijk worden behandeld door zorgpersoneel dat hiervoor speciaal is geïnstrueerd. 'Ook op de huisartsenposten, in avond-, nacht-, en weekenduren, scheiden we de patiëntenstromen. Op deze manier kunnen ook patiënten die geen corona-gerelateerde klachten hebben veilig naar de huisarts komen en kan de reguliere zorg zo veel mogelijk voortgezet worden'. 

Bij milde klachten binnen het zorgpersoneel wordt ook de personeelsstroom volledig gescheiden, waardoor het besmettingsrisico binnen het zorgpersoneel binnen de huisartsenpraktijk zoveel mogelijk wordt beperkt. 'We benadrukken dat alle huisartsen er alles aan doen om een veilige en schone omgeving te creëren, om meer besmettingen te voorkomen'. 

Het crisisteam van Cohesie treft de nodige voorbereidingen voor een potentiële opschaling. Dat wil zeggen; mocht huisartsenzorg niet of onvoldoende binnen de eigen praktijken veilig gecontinueerd kunnen worden, dan wordt dit in Noord-Limburg centraal opgepakt. 'Wij hopen dat het niet zover hoeft te komen, maar als de situatie ons hiertoe dwingt zijn wij er klaar voor. Om een goede risicoanalyse te kunnen maken doen wij nogmaals de oproep eerst te bellen alvorens naar de praktijk te komen. Tevens zal er, vooralsnog, tot 6 april geen inloopspreekuur zijn. Daar waar mogelijk zal bij patiënten met een chronische aandoening het consult telefonisch plaatsvinden'.

  1. Ga voor actuele informatie over het coronavirus naar de website van het RIVM of thuisarts.nl. Bel daarvoor niet de huisarts of de huisartsenpost.

Uit de krant