Een deel  van de verzameling Stille Nacht, Heilige Nacht van Reinier Thiesen.
Een deel van de verzameling Stille Nacht, Heilige Nacht van Reinier Thiesen. Foto: Persfoto

Verzameling kerstlied naar museum Langenboom

Algemeen

De unieke verzameling van dragers van het wereldberoemde kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht krijgt een nieuw onderkomen. De totale verzameling van Meerlonaar Reinier Thiesen krijgt een plaats in het museum voor Nostalgie en Techniek in het Brabantse Langenboom.

Een museum dat bestaat uit de enorme verzamelingen van de momenteel 84-jarige ondernemer Wim van Schayik. Van tractoren, bromfietsen, radio´s en tv's, huishoudelijke artikelen, apotheek- en doktersartikelen, religieuze voorwerpen, miniatuurkermisattracties tot en met een verzameling lp's en nog veel meer.  "Vader en ik hebben de verzameling van Reinier in Meerlo bekeken. Het is een unieke collectie die past in ons veelzijdig museum", legt zoon Frans van Schayik uit.  "Het krijgt een bijzondere plek bij ons, zodat de mensen kunnen ervaren wat Reinier Thiesen heeft verzameld, informatie krijgen over de geschiedenis van het lied, maar ook waar ze diverse verschillende uitvoeringen van Stille Nacht, Heilige Nacht kunnen beluisteren."

Vanwege vergevorderde Alzheimer was Thiesen opgenomen in een verzorgingstehuis in Venlo. Nog vrij onverwacht is hij maandag 13 januari in alle vroegte overleden. Een dag eerder was er overeenstemming over de nieuwe plaats van zijn unieke verzameling.

Dorpsgenoot Rene Poels beloofde zijn neef een goede plekje voor de collectie te zoeken. Thiesen zijn verzameling behelst meer dan 6500 uitvoeringen. De grootste verzameling ter wereld, waaronder duizenden lp-hoezen met grammofoonplaten. Maar ook cd's, video's overgenomen van televisie, via internet en live-opnames op audiocassettes.. Na de publicatie over Reiniers verzameling kreeg Poels tientallen reacties. Van particulieren tot en met musea. Ook het Heimat- en Museumsverein in het Oostenrijkse Fügen had interesse. Uiteindelijk is besloten de totale verzameling te schenken aan het museum in Langenboom. Het is nog niet bekend wanneer de verzameling daar te bezichtigen is.

Uit de krant