De vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk ziet het college van Venray als een als een positieve ontwikkeling
De vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk ziet het college van Venray als een als een positieve ontwikkeling Foto: archief Peel en Maas

Venray omarmt buurgemeente 2.0

Algemeen

De vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk ziet het college van Venray als een als een positieve ontwikkeling. Vooral op het gebied van agrofood en de transitie van de landbouw ziet Venray kansen samen te werken met de 'nieuwe robuuste gemeente'.

Door Henk Baltussen

Dat laat Venray in een zienswijze weten als reactie op de vergevorderde plannen van drie noordelijke buurgemeenten. Per 1 januari 2022 gaan Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk die 65.000 inwoners gaat tellen, verspreid over 25 kernen. De twee andere Land van Cuijkse gemeenten, Mill en Grave, sluiten niet aan. Daar worden felle discussies gevoerd tussen voor- en tegenstanders van fuseren. Die gemeenten kunnen in een later stadium alsnog aansluiten. In dat geval gaat de gemeente bestaan uit 88.000 inwoners en komen er nog eens acht dorpskernen bij. De gemeente Venray heeft momenteel ruim 43.300 inwoners in veertien kernen. 'De robuustheid van deze nieuwe gemeente biedt kansen om in gezamenlijkheid versterkend te zijn', laat het Venrayse college weten.

Ook samenwerken aan infrastructuuropgaven rondom de Maaslijn, A73, de Maas en de havens bieden veel mogelijkheden. 'We zijn ervan overtuigd dat we veel zaken alleen nog met elkaar voor elkaar kunnen krijgen', stellen B en W. Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer is eveneens positief gestemd over toekomstige krachtenbundeling. "De oriëntaties vanuit het Land van Cuijk naar de omliggende regio's zijn nu al omvangrijk. Denk aan aanwezigheid scholen, openbaar vervoer, ziekenhuis. Het college van Venray besteedt met name aandacht aan de uitdagingen op het gebied van agrofood en de transitieopgave van de landbouw. Door de ligging van het Land van Cuijk kunnen de agrifoodregio Noord-Limburg en AgrifoodCapital Noordoost-Brabant verbonden en versterkt worden door de krachten te bundelen."

Uit de krant