Reinier Thiesen bij zijn unieke verzameling dragers van het wereldberoemde kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht.
Reinier Thiesen bij zijn unieke verzameling dragers van het wereldberoemde kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht. Foto: Eigen foto

Verzameling Stille Nacht, Heilige Nacht in de etalage

Algemeen

Meerlonaar Reinier Thiesen (75) bezit een unieke verzameling dragers van het wereldberoemde tweehonderd jaar oude kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht. Meer dan 6500 uitvoeringen, waaronder honderden lp-hoezen met grammofoonplaten. Maar ook cd's, op video overgenomen van televisie, via internet en liveopnames op audiocassette. Verder zijn er kleine expositiepanelen waarop de geschiedenis van het kerstlied is verwoord.

Thiesen heeft een ruimte ingericht voor zijn Stille Nacht, Heilige Nacht-verzameling. Hij heeft 's wereldse grootste verzameling van het bekendste kerstlied, uit alle delen van de wereld. En een speciale luisterbox met een stuk of tien van de meeste bijzondere opnames. De familie Thiesen heeft de hele verzameling in de etalage gezet op zoek naar een nieuwe eigenaar. De reden is dat Reinier Thiesen ziek is. Hij is opgenomen in een verzorgingshuis. Samen met de twee dochters van Thiesen wordt geprobeerd de verzameling te behouden voor het nageslacht.

Thiesen was een groot muziekliefhebber en verzamelaar. Op een gegeven moment verbaasde hij zich over de zeer verschillende wijzen waarop het kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht werd uitgevoerd. Dat was het begin van een intensieve hobby, die elk jaar rond Kerstmis zijn hoogtepunt had. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van het lied, organiseerde geregeld exposities en gaf veel lezingen over Stille Nacht, Heilige Nacht.

Er wordt gezocht naar serieuze gegadigden (musea, muziekliefhebbers, archieven) voor deze unieke verzameling (of een deel daarvan), zodat die voor het nageslacht bewaard blijft.

Informatie via e-mail renepoels1948@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant