Hans Gilissen werd vrijdag geridderd door gouverneur Theo Bovens.
Hans Gilissen werd vrijdag geridderd door gouverneur Theo Bovens. Foto Hoedemaekers Venray

Video: Ridder Gilissen zwaait af

Algemeen Video

VENRAY | In informele, ongedwongen sfeer nam scheidend burgemeester Hans Gilissen (62) vrijdagmiddag afscheid van gemeenteraad, college en ambtenaren. "U hebt mij toegestaan mezelf te blijven, u hebt me nooit in de steek gelaten", zei Gilissen in zijn afscheidsrede. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis werd Gilissen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt door gouverneur Bovens. Van wethouder Jan Loonen kreeg Gilissen de Zilveren Ereblijk van de gemeente Venray opgespeld.

Bovens, raadslid Martin Leenders (namens de gemeenteraad) en wethouder Jan Loonen (college) richtten vrijdag het woord tot de scheidend burgemeester. "De lieve vrede bewaren, conflicten vermijden, passende nederigheid, benaderbaar, mensenmens en bruggenbouwer", zo kenschetste Leenders de afzwaaiende burgervader wiens wieg in Gennep stond. "Geen scherpslijper, zoekt de dialoog op, rechtvaardigheidsgevoel, een burgemeester van het volk", zei Bovens. Loonen gebruikte woorden als 'geen haantje de voorste, gaf evenwicht in het college en had oprechte aandacht voor iedereen.'

Ook zijn binding met het katholieke geloof kwam veelvuldig aan bod. Loonen refereerde in dat licht aan het feit dat Gilissen van elke dag weet welke heilige daarbij past, aan de wandeltocht naar bedevaartsplaats Kevelaer, zijn vriendschap met huidig bisschop Harrie Smeets en de 'pastoriesessies met een goed glas wijn' in Vredepeel waar Gilissen woonde. Dat Gilissen het voor gezien houdt, verbaasde Bovens niet. "Het ambt vergde fysiek en mentaal veel van hem. Het ging hem niet in de kouwe kleren zitten." Leenders: "De Peel en Maas schreef tien jaar terug dat Hans Gilissen Venray weer glans moet geven. Hij heeft Venray glans gegeven."

Martin Leenders: 'Burgemeester Gilissen heeft Venray weer glans gegeven'

Gilissen was zestien jaar burgemeester. Tussen 2004 en 2010 van Laarbeek en de laatste tien van Venray (50.000 inwoners). Veel lovende woorden vielen de scheidend burgemeester, die vergezeld werd door zijn vrouw en twee kinderen met vriend en vriendin, vrijdagmiddag ten deel.

Vooral zijn aanpak op het gebied van zelfsturing in de diverse kernen oogstehij veel lof. Hij liep niet weg voor problemen, viel regelmatig te beluisteren. Niet in de gemeenteraad en niet in het college. Zo tackelde hij in 2015 onder meer de commotie bij de komst van enkele honderden vluchtelingen in het asielzoekerscentrum Roekenbosch in Blitterswijck, volgde een cursus Arabisch en bracht enkele weken door in het azc om zich een beeld te vormen van de leefwereld van vluchtelingen.

Bijzonder is de aandacht die deze burgemeester had voor jeugd en jongeren. Hij was een betrokken bestuurder bij netelige kwesties. Bijvoorbeeld als agenten in het nauw kwamen of bij overlast, burenruzies en criminaliteit. Op persoonlijke titel heeft Gilissen succesvol gelobbyd voor een geldelijke bijdrage van Noordrijn-Westfalen voor een nog te bouwen bezoekerscentrum op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn. "Hans Gilissen vervult een toonaangevende voorbeeldfunctie in Limburg en daarbuiten", aldus gouverneur Bovens.

Uit de krant