Burgemeester Hans Gilissen heeft een woning gesloten in verband met het aantreffen van een wietkwekerij.
Burgemeester Hans Gilissen heeft een woning gesloten in verband met het aantreffen van een wietkwekerij. Foto: depositphotos

Villa gesloten na vondst hennepkwekerij

Algemeen

Burgemeester Hans Gilissen heeft een vrijstaande woning voor drie maanden gesloten nadat in de woning een hennepkwekerij met bijna 400 planten was aangetroffen. In de kwekerij was al meerdere keren geoogst.

De kwekerij bevond zich in een vrijstaande villa in de wijk Veltum. Voor burgemeester Hans Gilissen de bevestiging dat productie en handel in drugs overal voorkomt, ongeacht in welk milieu en in welke wijk. Dat blijkt ook wel uit het overzicht van de gesloten panden in 2019. Bij de sluitingen tot nu toe in 2019 ging het in acht gevallen om softdrugs, één keer om harddrugs en één keer om voorbereidingshandelingen Het ging om woningen, een schuur, een loods en een bedrijfs/winkelpand. Sommige panden zijn voor 3 maanden gesloten, andere voor 6 maanden en één pand zelfs voor de periode van een jaar. In 2018 sloot burgemeester Gilissen drie panden, in 2017 ging het om elf panden.

De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een hoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet hij op basis van artikel 13b van de Opiumwet. Met het sluiten van het pand maakt de burgemeester een einde aan de overtreding en herstelt hij de openbare orde en de veiligheid.. Hennepplantages en drugspanden trekken criminaliteit aan. Denk aan ripdeals, overlast en inbraken. Sluiting is dan ook tevens een waarschuwing aan het criminele circuit en klanten: deze woning telt niet meer mee. Hier wordt niet meer geteeld en/of gehandeld.

Voor een hennepplantage (wietkwekerij) wordt vaak illegaal stroom afgetapt. Jaarlijks komen er meer dan 5.000 energiediefstallen aan het licht. Netbeheerder Enexis waarschuwt: Dat is niet alleen diefstal en zorgt voor overlast, maar geknoei met elektriciteit is ook gevaarlijk omdat het vaak ondeskundig gebeurt. Draden liggen los of bloot, gevaar voor overbelasting, kortsluiting en brand. Ook vergiftiging door koolmonoxide of kooldioxide (CO2) ligt op de loer. Illegaal aftappen van stroom kost jaarlijks bijna 200 miljoen euro. Uiteindelijk betalen de goedwillende klanten dit bedrag.

Uit de krant