Alexander Münninghoff.
Alexander Münninghoff. Foto: Willy Slingerland

Schrijver Münninghoff te gast bij literair café

Kunst en Cultuur

Alexander Münninghoff is op zondag 24 november vanaf 11.00 uur op uitnodiging van Literair Café Venray te gast in het Theehuis van het Odapark in Venray. De schrijver komt over zijn familieroman De Stamhouder vertellen.

Alexander Münninghoff werd geboren op 13 april 1944 in Posen (tegenwoordig Poznan in Polen). Na het gymnasium in Den Haag studeert hij Slavische Taal- en Letterkunde in Leiden. Hij voltooit na zijn pensionering deze studie in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam. Al vanaf 1966 is hij werkzaam in de journalistiek, aanvankelijk als freelancer voor onder meer NRC, Haagse Post en Intermediair. Vanaf 1974 tot aan zijn pensionering is hij in vaste dienst bij de Sijthoff Pers (Haagsche Courant).

In 1983 is hij de winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek van de NDP met een serie over Turkije. Hij was lange tijd correspondent in de Sovjet-Unie. Zijn bevindingen hier zijn beschreven in Tropenjaren in Moskou (1991). Als oorlogsverslaggever was hij te vinden in Iran, Irak, Libanon, Cambodja, El Salvador en Kroatië. Naast zijn werk als wereldjournalist is hij een verdienstelijk schaker en heeft hij boeken over bekende schakers geschreven. Na zijn pensionering ging hij vanaf 2002 geregeld op pad als reisleider in Rusland en Oekraïne, de Baltische staten, Georgië en Armenië. Al met al een veelbewogen leven, waarin hij veel levenservaring heeft
opgedaan.

In 2014 verschijnt De stamhouder. In deze familiekroniek vertelt Münninghoff over zijn familie. Zijn grootvader was een succesvol zakenman, die zich voor de Tweede Wereldoorlog in Letland vestigde en daar een fortuin verdiende. Hij trouwde er met een Russische vrouw en kreeg vier kinderen. Voordat de Russen Letland binnenvielen ontvluchtte de familie Letland en betrokken zij een huis in Voorburg. De vader van Alexander Münninghoff had toen al menig conflict met zijn vader uitgevochten. Hij heette Frans en werd voor de oorlog naar een school in Nederland gestuurd. Frans voelde zich alles behalve Nederlander en werd in de jaren dertig gegrepen door de Nazi-ideologie, wat hem zelfs ertoe bracht om zich bij de Waffen-SS aan te melden om de Sovjets te bevechten. Drie jaar was hij aan het Oostfront

Tijdens de oorlog trouwde hij met Wera, die hij kende uit Letland. In 1944 werd Alexander geboren. Een jaar later moesten moeder en zoon uitwijken naar Nederland. De vader was spoorloos. In De Stamhouder vertelt Münninghoff deze geschiedenis tot in detail. Een hele reeks familieleden komt voorbij: de oma, de broers van zijn vader, de tweede vrouw van zijn vader en allerlei andere aanverwanten. Het leven van Alexander en zijn familieleden leest als een spannend verhaal. Is het allemaal echt gebeurd? Heeft de schrijver zijn fantasie erop los gelaten? Eigenlijk is dat allemaal niet van belang, het is een kroniek over gewone en ongewone mensen met menselijke, mooie en minder mooie eigenschappen in een explosieve samenleving. Een boeiend boek, dat dan ook in 2015 de Libris Geschiedenisprijs kreeg.

Alexander Münninghoff wordt door Victor Elfring geïnterviewd. Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en gaat Alexander Münninghoff zijn boeken signeren. De boeken kunnen ook voorafgaand bij Roojboek gekocht worden om die op deze morgen te laten signeren.

foto: Willy Slingerland

Uit de krant