Ook de Grote Kerk in Venray kleurt op 27 november rood.
Ook de Grote Kerk in Venray kleurt op 27 november rood. Foto: Archief Peel en Maas

Kerken kleuren rood

Algemeen

Op woensdag 27 november worden de Grote Kerk in Venray en de kerken van Leunen en Blitterswijck rood aangestraald vanwege 'Rode woensdag'.

Woensdag 27 november is 'Red Wednesday'. Kerk in Nood vraagt met deze 'Red Wednesday' aandacht voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen. Het fenomeen is uit andere landen overgewaaid. Zo kleurde eerder de Sacré-Coeur in Parijs al rood, net als de Sagrada Familia in Barcelona. Ook in Groot-Brittannië worden op deze woensdag tientallen kerken, synagogen en moskeeën rood verlicht.

Het initiatief komt van Kerk in Nood dat internationaal opereert en bestaat al enkele jaren. "Maar het is de eerste keer dat we op zoveel plekken in Nederland meedoen", zegt woordvoerder Dennis Peters. "Het zal een bijzonder beeld geven." De actie roept op tot bewustwording over vervolging van gelovigen. Omdat bijna 80 procent van de religieuze vervolging wereldwijd gericht is tegen christenen, wordt ook aan Nederlandse christenen om een teken van solidariteit met hun vervolgde broers en zussen wereldwijd gevraagd. "Religieus geweld tegen christenen haalt nauwelijks de publiciteit en ook de politiek zit er doorgaans verlegen mee. Waar in het algemeen een post-christelijk tijdgeest heerst, zitten politiek en media ongemakkelijk met expliciet christelijk getuigenis in hun maag. Red Wednesday roept op tot bewustwording en solidariteit, tot respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen en komt op voor geloof en vrijheid, ook voor christenen wereldwijd", aldus deken Ed Smeets van Venray, die namens zijn collega's de actie graag ondersteunt.

De buitenverlichting kleurt op deze woensdagavond de kerken rood. Om 18.45 uur start in Blitterswijck een vesperdienst, gevolgd door een heilige mis om 19.00 uur. Om 19.00 uur begint een gebedsdienst in de Grote Kerk en om 20.00 uur een gebedsdienst in de kerk van Leunen.

Uit de krant