Een impressie van het groenere Gouden Leeuwplein.
Een impressie van het groenere Gouden Leeuwplein. Bron: Gemeente Venray

Groene impuls voor Gouden Leeuwplein

Algemeen

Het Gouden Leeuwplein wordt groener. Dat blijkt uit de plannen die het college van B en W ermee heeft. De gemeente heeft samen met bewoners en belanghebbenden een plan gemaakt dat ervoor moet zorgen dat het plein flink vergroend wordt. De gemeenteraad beslist in december over het ontwerp.

Het verder vergroenen van de omgeving is een belangrijke ambitie van het college. "Vergroenen is een belangrijke pijler onder onze ambities als het gaat om klimaatadaptatie. Daarom is het goed dat wij het goede voorbeeld geven. We willen het Gouden Leeuwplein groener maken", aldus wethouder Jan Loonen. Het vergroenen van het plein dient meerdere doelen. Het Gouden Leeuwplein is een hitte-eiland. In versteende gebieden kan de temperatuur in warme periodes nog extra oplopen. Zeker gevoelige groepen als ouderen kunnen daar erg veel last van hebben. Daarnaast heeft het college de ambitie om de biodiversiteit te versterken, vertelt Loonen: "Meer bloemen en planten zorgen voor meer insecten en vogels in onze gemeente."

Het plan is gebaseerd op de input van twee avonden voor bewoners en belanghebbenden die de gemeente heeft georganiseerd. Ook de opmerkingen die tijdens het Sprekersplein werden gemaakt over verlichting en straatmeubilair hebben een plek gekregen in de plannen. Ten slotte houdt het college in de plannen rekening met evenementen die op het plein plaatsvinden, zoals de kermis. Loonen: "Ik ben trots dat we met dit schetsontwerp hebben voldaan aan veel wensen en dat we ons centrum weer een stukje mooier en groener kunnen maken."

Schetsontwerp gemeente Venray: 


Uit de krant