Vanaf links Suzan, Marloes, Eva en Maartje vormen samen Outline.
Vanaf links Suzan, Marloes, Eva en Maartje vormen samen Outline. Foto: Evianne Wiegers Photography

Vuurdoop voor Outline (fotoalbum)

Algemeen Fotoalbums

Ysselsteyn | De nieuwe band Outline beleeft op zondag 17 november zijn vuurdoop. Vanaf 16.00 uur betreden vier jongedames het podium van muziekcafé Anja van de Smid aan de Schoolstraat 1 in Horst. In een kleine, akoestische setting worden eigen interpretaties van bekende covers gebracht. De entree is vrij.

Door Henk Lammen

De jongste, Eva Wijnen (Melderslo), is 21 jaar, de oudste, Maartje Smedts (Lottum) 28. Het middenrif wordt gevormd door Suzan Spreeuwenberg (23, Ysselsteyn) en Marloes Nogarede (25, Horst). Toetseniste Maartje Smedts studeerde af aan de Rockacademie Tilburg, de overige drie zijn enthousiaste zangeressen met ervaring in regionale bands en soloprojecten. Eind 2018 kreeg het nieuwe format voor het eerst vorm. Eva: "We kennen elkaar uit het muzikantencircuit. Driestemmig zingen vonden we eigenlijk allemaal gaaf om te gaan doen. En redelijk uniek. Dat heeft ons in feite bij elkaar gebracht. Omdat we live begeleiding wilden hebben, is later Maartje erbij gekomen." Outline bestaat dan ook uit drie zangeressen en een toetseniste. In een kleine, akoestische setting brengen zij covers. Met hun verschillende stemmen creëren ze samen een unieke, warme sound. "Onze stemmen passen perfect bij elkaar. Toch hebben we de eerste plannen voor een nieuwe band even laten bezinken", zegt Suzan. "Is dit wat we willen? Daarnaast is het niet makkelijk om ieder liedje met een tweede en zelfs derde stem te brengen. Maar daarin lag ook meteen de uitdaging voor ons. Eind april zijn we dan ook begonnen met
repeteren."

'Het klinkt
gewoon lekker'

In huis bij toetseniste Maartje staat op een dinsdagavond de muziekapparatuur klaar voor een nieuwe oefensessie. Geluidsboxen, microfoons en het toetsenbord domineren de huiskamer in de Lottumse rijtjeswoning. Covers van nu en lang vervlogen tijden passeren de revue. Whitney Houston, Fleetwood Mac, Chaka Khan en Pink Floyd, maar ook Alan Clarke en En Voque. Het repertoire is breed en veelzijdig. Met pop, soul en een vleugje country in een geheel eigen jasje. "Heel anders dan het origineel", benadrukt de Ysselsteynse zangeres Suzan. "Bij sommige nummers hebben we een derde stem 'bijgeplakt'. Verrassende interpretaties voor in een intieme sfeer. We zijn geen kermisattractie. We zijn ook nog echt zoekende. Onze muziek moet zich ontwikkelen. Wellicht halen we er een keer een drummer bij. Of wat meer groove." Via social media krijgen familie, vrienden en bekenden al de eerste voorproefjes van de nieuwe sound. De vertaling van het Engels naar het Nederlands van Outline levert een omvangrijk spectrum van woorden op. Ontwerp, schets, aanleg, silhouet, krabbel, omtrek, omlijning, schaduwbeeld, schema en praatstuk. Een kleine greep die associeert met de bandnaam. "De naam klonk als een band", lacht Maartje. "We zien onze muziek als een schets van meerdere stemkleuren. Covers ook die we inkleuren met drie totaal verschillende stemmen. Het heeft ook iets kwetsbaars, maar klinkt wel gewoon lekker."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant