Vanaf links Jonas, Sanne, Sija en Klaas genieten van ieder optreden.
Vanaf links Jonas, Sanne, Sija en Klaas genieten van ieder optreden. Foto: Henk Lammen

De waereld òp de kop! (fotoalbum en video)

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | De eerste vier liedjes van het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray worden dit jaar niet meer uitgebracht op een cd. Traditiegetrouw doken de artiesten afgelopen weekend wel de muziekstudio van Marlstone Records in om hun winnende nummers in te zingen. Peel en Maas ging mee en brengt deze en volgende week een vierluik met Verrékkes Moj, Maik & Kyra, Koen & Ankie en Loss. Deze week: Verrékkes Moj en Maik & Kyra.

Door Henk Lammen

Klaas Manders (19), Jona Coppus (18), Sija Mooren (20) en Sanne van Kessel (19) hebben vele raakvlakken, maar verschillen ook van elkaar. Ze wonen alle vier nog fijn thuis bij hun ouders, drie studeren en eentje werkt inmiddels. Sija werkt als tandartsassistente, Klaas is eerstejaars student bedrijfskunde, Jonas derdejaars student aan de theateropleiding en Sanne is bezig aan haar tweede jaar aan de Pabo. Als de liefde ter sprake komt, zijn de vrouwelijke leden van het viertal voorzien. "Sija en ik zijn smoorverliefd, Jonas en Klaas zijn nog aan het zoeken naar hun grote liefde", lacht Sanne. Klaas en Sanne zaten samen op de PetrusBandenschool, alle vier studeerden ze af aan het Raayland College in Venray. "We zijn eigenlijk een bij elkaar geraapt zooitje", vertelt Klaas.

"Ik ken Jonas al langer vanwege de vriendengroep van onze ouders. De vaders van Sija en Sanne zijn vrienden van elkaar. Het is een beetje een puzzel zoals we bij elkaar zijn gekomen. Die uiteindelijk goed heeft uitgepakt." In de afgelopen jaren maakte het viertal furore. In 2017 bereikten ze voor het eerst de finale van het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK). In 2018 én 2019 won Verrékkes Moj het Limburgse liedjesfestival voor tieners. Enkele weken geleden verrasten ze vriend en vijand door als nieuwkomers het liedjesfestival van De Piëlhaas te winnen. "Wij waren ook hartstikke verrast", kijkt Jonas terug op het jaarlijkse evenement van de Venrayse vastelaovesvereniging. "Het was voor ons de eerste keer, we gingen dan ook zonder al te hoge verwachtingen de finale in. We hoopten zeker op een plek in de top vier, maar als je dan uiteindelijk eerste wordt. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch!"

'Een wereld ging voor ons open'

Jonas, Klaas, Sija en Sanne leven sinds hun vuurdoop als groep in een grote roes. Een rollercoaster die voorlopig niet te stoppen is. "In de tijd dat wij nu bezig zijn met Verrèkkes Moj is er enorm veel gebeurd. We hebben inmiddels drie keer meegedaan aan het TVK, waarvan twee keer gewonnen. We mochten daardoor optreden op prachtige plekken en fantastische evenementen zoals de opening van het seizoen, de elfde van d'n elfde op het Vrijthof in Maastricht, Kanon van 't Balkon in Sittard, De Roetsj in Venray. Niet alleen die grote evenementen waren geweldig. Ook op kleinere podia waar het contact met het publiek groot is, er echt een binding is en waar we ons plezier aan het optreden konden delen met de mensen. Het was een wereld die voor ons open ging en die wereld stond op z'n kop", refereert Sija aan hun vastelaoveshit van dit seizoen, De waereld òp de kop. De eerste vier liedjes van het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray worden dit jaar niet meer uitgebracht op een cd.

De vier jonge Venrayse zangers en zangeressen genoten van de opnamen bij Marlstone Records. "Het was vooral leuk dat we met alle vier winnaars samen de liedjes hebben opgenomen. We hebben ons best gedaan met het opnemen van het nummer en zijn natuurlijk heel benieuwd naar het eindresultaat. Het is hartstikke jammer dat er dit jaar voor het eerst geen cd komt. Maar gelukkig krijgen we een mooie opname, gaan daarna aan de slag om een videoclip te maken. Er is met Spotify en YouTube een goede uitkomst. En mochten we de cd toch teveel gaan missen, branden we lekker onze eigen."

'Het LVK is als een droom'

De nummers een tot en met vier van het Venrayse liedjesfestival zijn ingeschreven voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Met ook dit jaar 60 liedjes, drie halve finales, één zinderende finale op vrijdag 7 februari in Echt en één winnend carnavalslied voor Limburg. "Natuurlijk doen we mee, We zien het LVK als een droom, een enorme uitdaging ook. Als kleine jongens en meiden hebben we vroeger vol bewondering naar de finalisten gekeken. Om nu zelf mee te doen geeft een enorme kick", klinkt het nagenoeg in koor. De komende maanden zullen studie, werk, sociale contacten en hobby's voor even in de schaduw staan van vastelaovend. De kalender staat al vol met optredens. "We gaan eerst hard repeteren voor die optredens. En daarna is het vooral genieten op het podium. Op 10 november in Heerlen tijdens Aod òp Nuj en een dag later d'n elfde van d'n elfde in het MECC in Maastricht. En uiteraard op verschillende plekken in en buiten Venray. Hier hebben we hartstikke veel zin in." Over hun vastelaovesbeleving hoeven de vier youngsters niet na te denken: "De waereld op de kop!"

Lees ook het verhaal van Mike en Kyra.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant