Museum in het donker is te bezoeken op zes avonden in november.
Museum in het donker is te bezoeken op zes avonden in november. Foto: Jacques Hendrix

Museum in het donker komt terug

Algemeen

Na het succes van vorig jaar, gaat Oorlogsmuseum Overloon ook dit najaar in de avonduren weer open voor publiek. De bezoekers kunnen meeleven met drie waargebeurde verhaallijnen rondom de Slag bij Overloon. Op 8, 9, 15, 16, 22 en 23 november komt het museum in de avond tot leven en wordt letterlijk in een ander licht gezet.

Er staan drie personages en daarmee ook drie verhalen centraal tijdens deze avonden. Waargebeurde verhalen van gewone mensen die allemaal op zeker moment betrokken raakten bij de Slag bij Overloon. Hannie maakte als achtjarig kind de Slag bij Overloon mee. Terwijl bijna heel Groeningen evacueerde bleef zij met haar familie thuis en verschanste zich in de schuilkelder met veertien personen. Bob Dare kwam als jonge Britse soldaat in juni 1944 aan land op Gold Beach in Normandië en vocht zich hierna een weg door Europa. In de herfst van '44 kwam hij met zijn Churchill-tank aan in Overloon en daar veranderde zijn leven voorgoed. De Duitser Karl Schipper werd als tiener al uitgezonden naar Griekenland, Afrika en Frankrijk. Via allerlei omwegen kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Zijn tijd in Overloon stond in schril contrast met zijn belevenissen in de jaren daarvoor.

Hoe vergaat het deze personages tijdens de Vergeten Slag bij Overloon? Bezoekers komen daarachter tijdens Museum in het donker. Door meeslepende vertellingen, authentieke beelden en videoprojecties worden ze op indringende wijze onderdeel van de verhalen. Ook kan er door bezoekers vooraf stamppot worden gegeten. Kaarten zijn te koop via de website www.museuminhetdonker.nl.

Uit de krant