De spelers zijn begonnen met de eerste repetities.
De spelers zijn begonnen met de eerste repetities. Foto: Henk Lammen

Van eigen bodem: Wies

Algemeen Fotoalbums

Venray | Wies is de titel, een nieuwe productie van eigen bodem. Horst en Venray slaan de handen in elkaar en nemen de bezoekers mee op reis. Met in de hoofdrol Wies, een veelzijdig karakter met een grote diversiteit aan wensen, uitdagingen en problemen. "Een theatrale voorstelling over vrijheid", aldus Peggy Keijsers (foto-inzet) van Cultura Venray. Wies is drie keer te zien in de grote zaal van Schouwburg Venray, op 4, 5 en 6 maart 2020.

Door Henk Lammen

Na Zonnestraole van Geluk wordt Venray komend voorjaar opnieuw verrast met een multifunctionele voorstelling met zang, dans, film, toneel, muziek en poëzie. "En met acteurs van eigen bodem", benadrukt Keijsers die samen met Esther Koenen en Frank Schijven de drijvende kracht is achter Wies. De eerste repetities zijn inmiddels achter de rug. Het idee voor de voorstelling is ontstaan naar aanleiding van het thema 75 jaar bevrijding van Nederland. "Bij vrijheid denkt iedereen meteen aan de oorlog. Maar het begrip vrijheid is zoveel meer."

"Het is groter geworden dan we in eerste instantie gedacht hadden", vult Esther Koenen aan. "We zijn met een groep van een kleine vijftig mensen uit Horst en Venray, want het is een grensoverschrijdende productie geworden. Met allemaal amateurs uit beide gemeenten. Daar zijn we enorm trots op. Het is prachtig dat er verschillende disciplines zijn. Dat zoveel mensen die nooit met elkaar samenwerken een productie op de planken gaan brengen. Samen grenzen verleggen."

Keijsers gaat nog een stapje verder: "Je kunt een stuk maken en bedenken en de acteurs en zangers een kunstje laten doen. Precies zeggen wat ze moeten doen. Zo werkt dit project niet. In ons hoofd speelt zich een film af, die is in feite klaar. En toch weten de acteurs en de zangers aan scenes een andere draai te geven. Bij een koor schrijf je een heel arrangement uit en dat gaan ze keurig zingen. Nu zeggen we 'dit is ons idee, zo willen we ongeveer dat het klinkt' maar vragen meteen aan de zangers 'wat denken jullie?'. Drie weken later was het nummer klaar. Dat hebben we met z'n allen gemaakt. De mensen groeien in hun talent. Ze worden gekieteld om mee te denken. Net dat stapje meer te doen."

Wies is dan ook geen komedie, een stuk waarin alleen maar gelachen wordt. Koenen: "Het stuk heeft echt diepgang. Keuzes maken staat centraal. Wat doe jij in een bepaalde situatie." Wies is daarin het hoofdkarakter, alle andere karakters zijn naamloos. De rode draad, maar niet een persoon. "Wies is een jonge soldaat, maar ook een oude man, een meisje van achttien. Wies heeft heel veel gezichten, maar ook heel veel beperkingen in vrijheid. Of juist teveel vrijheid. Dat zie je bij de jeugd van nu. Die heeft last van een enorme maatschappelijke druk, of de jongeren breken helemaal los. En ook dat heeft zijn consequenties. Jong en oud heeft te maken met uitdagingen in het leven. En op die reis nemen we de mensen mee. Het traject is prachtig, het eindresultaat is zeker ook de moeite waard."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant