De lier werd woensdagmiddag voorzichtig naar de toren van de Grote Kerk getakeld.
De lier werd woensdagmiddag voorzichtig naar de toren van de Grote Kerk getakeld. Foto: Rikus ten Brücke

Lier de lucht in

Algemeen Fotoalbums

Venray | De toren van de Grote Kerk van Venray wordt vanaf eind oktober verbouwd.

Hoofdaannemer Firma Koenen uit Holthees plaatste woensdagmiddag een lier boven in de toren om de werkzaamheden in de toren uit te kunnen voeren. Het takelwerktuig werd met met grote nauwkeurigheid en voorzichtigheid met een hoge kraan van buiten naar binnen gebracht.

Vanwege de werkzaamheden worden onder meer glas-in-loodramen aan de zuidzijde uit de kerk gehaald. Nadat ze opnieuw verlood zijn, worden ze teruggeplaatst. Tevens vinden er stucreparaties plaats en wordt de speelruimte van de beiaardier vergroot.

Tegelijk worden de betonnen luiken vervangen door houten luiken met daaromheen een balustrade. Bovendien worden de vloeren van de torenkamers geëgaliseerd en vinden in de publieksruimten schilderwerkzaamheden plaats.

Verder worden ook de motoren van de klokken vervangen, het uurwerk wordt gerepareerd en waar mogelijk wordt ook de verlichting op de gewelven in de werkzaamheden meegenomen. In de hal van de toren wordt bovendien een toilet gemaakt. Daarnaast worden ook de kozijnen van de dakkapellen vervangen en het loodwerk wordt vernieuwd. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden voor Pasen 2020 klaar.

De hinder voor de bezoekers van de kerk wordt zoveel als mogelijk voorkomen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant