De genomineerden voor de Venrayse ondernemersprijzen.
De genomineerden voor de Venrayse ondernemersprijzen. Foto: Rikus ten Brücke

VOP: zes nominaties

Algemeen Fotoalbums

Venray | De voorzitters van de regionale ondernemersverenigingen van Venray presenteerden donderdagavond hun genomineerden voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2020 met als thema: Grensverleggend!

Zes bedrijven, gekozen door de ondernemersverenigingen, strijden om de felbegeerde Loek Nelissen Prijs en de Rabobank Publieksprijs. Beide prijzen worden op donderdag 9 januari 2020 uitgereikt in Schouwburg Venray. De genomineerden van 2020 zijn elk op hun manier grensverleggend bezig. De zes genomineerden zijn: PIT voor jouw administratie, Lamberdina's Hoeve, Expert Venray, Kusters 2.0, Gastrobar TOF en De Mulder Keukens op Maat.

De ondernemersverenigingen kozen kandidaten uit hun achterban, bij wie het thema Grensverleggend! perfect past. Ondernemerschap staat hierbij voorop. De genomineerden van 2020 zijn elk op hun manier grensverleggend bezig; dat is te zien in hun baanbrekend, innovatief of onconventioneel ondernemerschap.

PIT voor jouw administratie

Boekhouden gaat grotendeels over het verleden. Vastleggen wat er is gebeurd en dat vertaalt zich dan in een hoop cijfers. Cijfers die pas een toegevoegde waarde hebben als een ondernemer ze begrijpt én kan vertalen naar de toekomst om te kunnen anticiperen op de veranderende omgeving. Astrid van der Made heeft ruime ervaring in de administratieve sector en heeft zich door de jaren heen bewezen als een gedreven en ambitieuze onderneemster. In 2012 is zij als zelfstandig ondernemer gestart, haar persoonlijke kernwaarden zijn onder meer: eerlijk en oprecht, open, persoonlijk, nauwkeurig en accuraat. Het grensverleggende zien we in de nieuwe onderscheidende naam en de creatieve wijze waarop ze die uit in een normaal zeer zakelijke markt. Maar ook de vaste all-in prijs voor haar diensten is vernieuwend in de branche. Tijdens coaching wordt niet alleen de harde kant belicht zoals cijfers en resultaten; maar ook de zachte kant zoals de cultuur van een bedrijf, waarden en normen en de communicatie.

Lamberdina's Hoeve

Eric Thielen heeft zijn droom waargemaakt met de realisatie van Lamberdina's hoeve. Het uitgangspunt voor Lamberdina's Hoeve is duurzaam zorg dragen voor dieren, mensen, natuur en omgeving. Zijn kippenboerderij is grensverleggend in de bedrijfstak, hij is niet alleen de meest duurzame kippenboerderij in Nederland maar vooral een volwaardige manier van leven. Op Lamberdina's Hoeve staat de kip centraal. In samenwerking met alle betrokken partijen hebben ze het ultieme leefklimaat, de natuurlijke habitat van de kip, gerealiseerd en daarmee ook het allerbeste ei. De stalletjes bestaan uit verschillende werk en slaapruimtes die de kippen leren ontdekken en gebruiken. De vrije omheinde uitloop geeft de kip het gevoel van absolute vrijheid en veiligheid. De weiden zijn ingezaaid met grassen en klavers en prachtige oude hoogstambomen. Ze gaan verder wortelen in de grond van Lamberdina's Hoeve en zullen bescherming bieden aan de kippen. Bij vogelpest zijn de kippen beschermd in de wintertuin en kunnen ze toch genieten van daglicht en frisse lucht.

Deze biologische hoeve telt 14 stalletjes met ieder 2850 kippen. De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn is achterhaald volgens Eric. "Kleinschaligheid en duurzaamheid zijn geen synoniemen. Als je op grotere schaal produceert kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid. Ik realiseer me dat ik als boer naast het runnen van mijn bedrijf ook een taak heb om de consument van eerlijke informatie te voorzien. Ik wil met mijn verhaal mensen inspireren over waar ons eten vandaan komt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer mensen beschikken over de juiste informatie ze ook kiezen voor het ei dat onder de meest natuurlijke omstandigheden gelegd is. Het geluk en welzijn van onze kippen proef je terug in het ei.

Expert Venray

Expert is in 2019 voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot de Beste Winkelketen in de Elektronicabranche van Nederland; iets waar Geert Linders en zijn collega's natuurlijk supertrots op zijn! Al jaren is Expert dé klantgerichte speciaalzaak in home-elektronica in Nederland. Ze bieden alle betrouwbare merken; wordt er bij hen online gekocht, dan komt het product uit een van de 140 lokale Expertwinkels in de buurt. Expert Venray is grensverleggend omdat ze tegen de stroom in durven zwemmen en concurreren met grote bedrijven als bijvoorbeeld Mediamarkt. In Venray is Expert van een klein pand verhuisd naar een pand dat vier keer zo groot is als de oorspronkelijke winkel. Daarbij heeft Geert ook filialen in Deurne en Horst.Lef en onconventioneel ondernemen maakt Expert uniek. Dankzij hun persoonlijke benadering krijgt de klant het beste advies en een passende service.

Kusters 2.0

Als je het hebt over Grensverleggend, dan moet Kusters 2.0 toch wel aanspreken! Ralf en Samantha hebben het aangedurfd om de bouwketen op de kop te zetten en slim in te spelen op wensen van de klant. En dit is met name gelukt door bepaalde zaken niet meer te doen maar te focussen op de activiteiten waar zowel Ralf als Samantha energie van krijgen en waar ze goed in zijn. De traditionele bakstenenhandel is verruild voor Kusters 2.0. Evengoed nog een handelsbedrijf maar meer nog een adviseur, bemiddelaar en inspirator voor aannemers, hoveniersbedrijven, projectontwikkelaars, interieurarchitecten en particulieren. Kusters 2.0 claimt de showroom te zijn voor Zuidoost-Nederland als het gaat over: tegels, geveladvies, bestrating en ontvangt klanten online in de tegeltent. Door te kiezen voor nieuwe manieren van samenwerken en niet de traditionele toeleveranciers te handhaven in de bouwketen heeft Kusters zich losgeweekt van een vaste routing in deze keten en zijn de verhoudingen tussen de schakels veranderd. Van afnemer van stenen die blij moest zijn dat deze werd beleverd, een grote voorraad mocht houden en het logistieke traject mocht afwikkelen werd Kusters 2.0 een partner die de regie mede in handen heeft voor de fabrikant richting zijn eindklanten. Door meerwaarde zoals advies, materiaalkennis en inzicht in architectuur aan de eindklant te bieden is het assortiment van de fabrikant van tegels, bestrating of gevelstenen bij Kusters 2.0 in goede handen. De partners van Kusters die vaak een landelijke dekking kennen hebben nu een bestendig regionaal marktaandeel door Kusters 2.0. Door het veranderen en optimaliseren van het samenspel tussen de partnerfabrikanten, klanten zoals aannemers en de eindklanten van deze klant heeft Kusters grenzen verlegd in de bouwketen en is daarmee van vaste waarde geworden in deze sterk concurrerende markt.

Gastrobar TOF

Twan en Floor maken hun droom waar op de plek waar jarenlang 't Upke is uitgebaat door de moeder van Floor, Rien Min. Een grensverleggend concept voor Venray, de Gastrobar. Naar het voorbeeld van Ron Blauw. Een plek waar eten en drinken naadloos op elkaar aansluit en in elkaar overgaat. Waar zowel aandacht is voor de culinaire kant als voor de hoogwaardige borrel. Niet plat maar met inhoud en diepgang, vol keuze. Dat dit een grensverleggend concept is dat bleek wel bij de start. Venray heeft even moeten wennen, wennen aan de kaart, aan de portionering, aan het concept… maar met de overtuiging en het ondernemerschap van Twan en Floor is het gelukt een stevige plek in de Venrayse horeca te bemachtigen. Alles draait om tasting en sharing, genieten en delen. Dat heerlijke moment. Genieten van een goed glas wijn, een heerlijk gerechtje of een avond helemaal culinair los. Sinds 1993 is Twan grensverleggend horeca-ondernemer. Het feestcafé komt uit zijn koker en dit concept is daarna veelvuldig gekopieerd. Twan heeft dit concept eigenhandig uitgebouwd tot een succesformule die nu al 26 jaar draait in Venray. En hij heeft dit concept eigenhandig over diverse grenzen heen verlegd. De provinciegrens maar zeker niet te vergeten ook de landsgrenzen. De Koets heeft ook in Deurne en Salou bekendheid vergaard. Ook de landelijke roadshow "de koets on tour" is een voorbeeld van het grensverleggende karakter van Twan. Na de verkoop van De Koets in 2012 zijn Twan en Floor niet stil blijven zitten. Met Toff thuis uit eten werd een hoogwaardig all-in concept neergezet waarin Floor haar kookkwaliteiten kwijt kan en Twan's zijn organisatorische kwaliteiten tot hun recht komen. Toff is uiteindelijk de voorbode geweest voor het huidig TOF.

De Mulder Keukens op Maat

De keuken is de belangrijkste plek en een verbindende factor binnen het huishouden of gezin. Iedere dag weer is de keuken de plek waar je naartoe gaat voor een momentje van rust, samenzijn of om lekker te genieten. De Mulder Keukens op Maat hoort graag hoe de droomkeuken er voor zijn klant uitziet; zodat ze deze droom kunnen realiseren! Samen met de klant zetten ze de juiste stappen van een conceptueel idee naar een concreet plan tot aan de allerbelangrijkste stap: het opleveren van de droomkeuken. Ferdie de Mulder komt al sinds zijn 14e bij Harold Lenssen keukens; hij begon er destijds als stagiair meubelmaker in de fabriek. Hij heeft in de loop der jaren alle aspecten van het ambachtelijke meubelwerk doorlopen. Na ruim 25 jaar wil Harold Lenssen stoppen, Ferdie en Annemarie De Mulder zien mogelijkheden en nemen op 1 Januari 2018 het bedrijf over onder hun eigen naam: De Mulder Keukens op Maat. Grensverleggend is De Mulder Keukens op Maat op verschillende manieren; ten eerste het realiseren van de droomkeuken op maat in gesprek met de klant, ten tweede het eigen kundige team dat van A tot Z de keuken ter plekke realiseert, ten derde het inspireren van klanten begint al voor dat de klant de showroom betreedt, namelijk online. Ten vierde zijn ze letterlijk grensverleggend: ze hebben een vestiging in Wanssum en in Malden.

Al deze ondernemers stappen in een intensief traject met bedrijfspresentaties, een bezoek van de jury en als slotakkoord de presentatie van vier minuten op het podium in de schouwburg op 9 januari 2020.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De organisatie van VOP.

Uit de krant