Pim (rechts) & Peet houden zaterdag de eer van Wanssum hoog.
Pim (rechts) & Peet houden zaterdag de eer van Wanssum hoog. Foto: Henk Lammen

Debuut met 't Laeste Uurke

Carnaval/Vastelaovend

Peter van Els (48) en Pim Verberkt (49) uit Wanssum debuteren op zaterdag 21 september in de liedjesfinale van vastelaovendvereniging De Piëlhaas in Venray. Met 't Laeste Uurke doen ze onder hun artiestennaam Pim & Peet een gooi naar een plekje bij de beste vier van in totaal elf artiesten. Over een ding zijn ze het in ieder geval roerend eens. "We zijn niet de beste zangers."

Door Henk Lammen

Hun 'zangcarrière' begon zo'n vijf jaar geleden. Door een gebrek aan artiesten tijdens de liedjesmiddag in hun dorp Wanssum pakte het tweetal de handschoen op en schreef zich in. "De nood was aan de man, het liedjesfestival was op z'n retour. Dat was voor ons de uitdaging om mee te doen. En zo de middag in stand te houden", legt Peter uit. Op de vraag met welk nummer hun debuut gestalte kreeg, moeten ze het antwoord schuldig blijven.

Hun formule was even makkelijk als succesvol. "We jatten gewoon de melodie van een feestnummer uit Köln. En schreven er een tekst bij." Het eerste optreden bleek wonderwel aan te slaan bij vastelaovendvierend Wanssum. De twee 'Wiendbuuls' werden zelfs door de feestvierende jeugd in de armen gesloten. "Het is prachtig als ook zij meezingen en het nummer leuk vinden. Op zo'n moment besef je dat je het ergens voor doet."

De première smaakte naar meer en inmiddels zijn Pim & Peet graag geziene gasten tijdens feestelijke activiteiten in eigen dorp. Reden genoeg om hun vleugels uit te spreiden. Ze vonden het tijd voor een deelname aan het liedjesfestival van De Piëlhaas. Een oproep van de Venrayse vastelaovendvereniging op Facebook om beginnende artiesten te helpen bij het maken van een melodie en tekst voor een vastelaoveslied, klonk beide heren als muziek in de oren. "Binnen veertien dagen was het met dank aan muzikant Frank Peeters gepiept. Toen we zijn eerste versie kregen, schrokken we wel even. Zo langzaam, we vroegen ons echt af of hij ons wel had begrepen. Gelukkig ging het om een pianoversie."

De twee kunnen er achteraf smakelijk om lachen. Het kwam uiteindelijk allemaal goed. "Wij zijn echte powermannen, dat moet ook wel want we zijn niet de beste zangers. Als we op het podium staan, gaan we helemaal uit ons dak. We zijn enorm enthousiast, dat is onze kracht. Heerlijk stampen, stemming maken, met af en toe een valse noot. Dat hoort er bij." Met een grote dosis energie gaan zij ook zaterdag het publiek vermaken. 't Laeste Uurke kon wel geschreven zijn als lijflied van beide heren. Blijven feestvieren tot in de laatste uurtjes, de laatste pot bier. "De vrouw staat al met de jas in de garderobe en wij gaan nog niet. Als zij al thuis is nog de laatste uurtjes vieren in de feesttent of de kroeg. Dat is vastelaovend vieren."

Plankenkoorts voor het debuut in het 'grote Venray' hebben ze niet. Integendeel, hun wens om niet als eerste het podium op te moeten, werd gehoord. In de eerste sessie sluiten zij de elf optredende artiesten af. "Ben je gek", lacht Pim, "Stress hebben we niet. Als we eenmaal op het podium staan, gaan we helemaal los. Dat komt goed."

Uit de krant