Het Herstelhuis krijgt een plek in Het Schuttersveld.
Het Herstelhuis krijgt een plek in Het Schuttersveld. Archieffoto Peel en Maas

Herstelhuis om opname in kliniek te voorkomen

Algemeen

In Venray opent het Zelfregiecentrum, in samenwerking met ggz-aanbieder Vincent van Gogh, het Herstelhuis. Het eerste in Nederland. In de praktijk is het een appartement in de flat Het Schuttersveld aan de Bergweg, waar maximaal vier volwassenen met een psychische kwetsbaarheid kunnen worden opgevangen. Voorloper van het Herstelhuis is het Herstelhotel, dat eerder in Weert opende.

Het concept is in enkele jaren terug vanuit Amerika naar Nederland overgewaaid. Omdat het daar een succesverhaal is, wordt er ook het nodige van verwacht in Nederland. Goed beschouwd is de opvang bedoeld om cliënten te behoeden voor opname in een psychiatrische kliniek. "Dat gebeurt door gewone mensen uit een gewoon gezin in een gewone wijk die het even niet meer zien zitten de mogelijkheid geven, uit de situatie te stappen", legt Erna Arnoldus uit. Zij heeft een verleden als ggz-cliënt en is als ervaringsdeskundige opgeleid om lotgenoten die vastlopen hulp te bieden. Dat doet ze in Venrayse Herstelhuis samen met drie andere ervaringsdeskundigen. Zij leiden de 'bedrijfsvoering' van het bijzondere appartement in Venray.

Arnoldus verwacht met haar collega's zo'n vijftig mensen per jaar op te vangen. Behalve uit Venray zijn ze afkomstig uit de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo. Naast de vier beroepskrachten, die dagelijks van 12.00 tot 20.00 uur aanwezig zijn, worden twee stagiaires ingezet en enkele vrijwilligers. Het Herstelhuis is een pilot voor een tijdsduur van vijftien maanden. Met subsidies en bijdragen van de zeven deelnemende gemeenten wordt het project bekostigd. Vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben, kunnen zich melden via telefoon 0478-201526 of e-mail herstelhuisvenray@zelfregiecentrum.nl.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant