De nieuwe zanggroep barst van het enthousiasme.
De nieuwe zanggroep barst van het enthousiasme. Foto: Rikus ten Brücke

Zanggroep voor jongvolwassenen

Algemeen

De stemmen haperen soms nog een beetje, maar het plezier is al helemaal terug bij de zangeressen Lisan Strijbosch en Sarah Bos. Het tweetal trok samen met een stel andere zangeressen de stoute schoenen aan en zette onlangs een koor op voor jongvolwassenen. "We hadden heel veel zin om weer te gaan zingen en voor ons gevoel was er in Venray nog niet het juiste koor voor onze leeftijd", zegt het tweetal in koor.

Lisan en Sarah zongen jarenlang samen in het jongerenkoor van Sing. Toen ze samen met andere oud-leden van Sing naar een repetitie gingen, ontstond het idee om een zanggroep op te zetten voor jongvolwassenen. "We hebben ons idee neergelegd bij dirigent Jacqueline Fijnaut en Wendy Daalhof (moeder van Lisan en oud-voorzitter Sing, red.) en toen hebben we samen actie ondernomen." De kersverse zanggroep valt onder de vlag van Sing. Die organisatie, opgericht door Daalhof en Carla Swinkels, had al een kinder- en jongerenkoor. "We hebben allemaal gezongen in het jongerenkoor van Sing, maar daar waren we op een gegeven moment te oud voor. Iedereen ging studeren en het contact verwaterde een beetje", vertelt Lisan. Sarah vult haar vriendin aan: "Iedereen miste het zingen toch wel. Nog diezelfde avond zijn we bij elkaar gekomen om te brainstormen over de nieuwe zanggroep."

In principe is iedereen vanaf 20 jaar oud welkom bij de zanggroep voor jongvolwassenen. "Als je jonger bent dan 20 jaar, mag je natuurlijk wel altijd komen kijken. We kijken dan kijken we samen of je bij ons koor past of je wellicht beter bij het jongerenkoor kunt instromen", legt Lisan uit. "Het is natuurlijk wel fijn als je al een beetje kunt zingen. We zijn nu met vijftien zangeressen en het is leuk om weer samen te zingen", vervolgt Lisan haar verhaal. "Nog niet iedere noot is raak, maar dat is niet erg. We hebben nog geen optredens gepland, maar die gaan er ongetwijfeld komen dit seizoen."

De zanggroep zingt diverse nummers. Dat kunnen popnummers zijn, maar ook hits uit de Top 40. De groep kan ook zelf muziek uitkiezen. "Dat maakt het wel leuk. We hebben ook eigen inbreng wat betreft locaties voor optredens." Fijnaut is de dirigent van de nieuwe zanggroep en de repetitie is op woensdag van 20.30 tot 21.30 uur in The B in Venray. De meeste zangeressen kennen Fijnaut nog van het jongerenkoor. "Het is fijn om met Jacqueline te werken. Ze weet wat we willen en we zijn dan ook heel blij dat ze ons wil helpen." De repetitietijden zijn aangepast aan de doelgroep. "Veel meiden studeren en zijn laat thuis. Daarom hebben we voor 20.30 uur als starttijd gekozen. Het bevalt uitstekend en we hebben het allemaal erg naar onze zin", vertelt Sarah. "We hebben plezier samen en vormen een hechte groep, waarin iedereen welkom is." Alle nummers die het koor zingt, zijn meerstemmig. Dat blijft het koor ook in de toekomst aanhouden. "Dat vinden we het mooiste. Ook is zeker dat we Frozen weer gaan zingen in de winter. Daar kijk ik nu al naar uit, moet ik zeggen."

Samen zingen en gezelligheid staan hoog in het vaandel bij Sarah en Lisan. "We maken graag plezier en zullen ook wel uitjes gaan organiseren. Zingen blijft wel een hoofddoel."

Uit de krant