De brandweerkazerne in Venray.
De brandweerkazerne in Venray. Foto: archief Peel en Maas

Brandweer gaat meer flexibel uitrukken

Algemeen

Vanaf maandag kunnen korpsen van Brandweer Limburg-Noord met vier personen op een tankautospuit naar een incident, in plaats van zes. Hiermee neemt de brandweer een volgende stap in het meer flexibel uitrukken.  Bij sommige incidenten zijn twee brandweermensen genoeg om een incident te bestrijden, bij andere incidenten zijn vier of zes personen noodzakelijk.

In 2014 heeft Brandweer Limburg-Noord het SIV (Snelle Interventie Voertuig) geïntroduceerd. Het SIV was de eerste stap in een meer flexibele uitruk. Het SIV is een klein brandweervoertuig met twee brandweermensen, dat uitrukt naar zeer kleine incidenten, zoals een prullenbakbrand. Vrijwilligers hoeven daardoor voor zeer kleine incidenten niet weg bij hun werkgever. Dit ontlast zowel de werkgevers als de vrijwilligers. Daarnaast is de paraatheid door de invoering van het SIV verbeterd. Door tijdens kantooruren met een SIV en een tankautospuit met vier personen uit te rukken, hoeft een post niet meer zes personen paraat te hebben: vier personen is voldoende. Als de post zes personen paraat heeft, kunnen zes personen uitrukken. Door inzet van een tankautospuit met flexibele bezetting (TS-flex) kunnen posten die kampen met een tekort aan mensen toch uitrukken.

Begin juli hebben gemeenten besloten om extra geld te investeren om de paraatheid te verbeteren. Deze extra middelen zijn nodig boven op maatregelen die de brandweer al in gang heeft gezet. Het uitrukken met een flexibele bezetting is één van deze maatregelen. Brandweer Limburg-Noord heeft voor de invoering van de flexibele voertuigbezetting nadrukkelijk stilgestaan bij de veiligheid van het eigen personeel en van burgers. "De veiligheid staat bij ons bovenaan", legt Kevin Wolters, manager Brandweer Limburg-Noord, uit. "Er zijn incidenten waar we altijd met minimaal twee tankautospuiten heen gaan, bijvoorbeeld bij een woningbrand. De bevelvoerder kan ook altijd ondersteuning van een extra tankautospuit oproepen. Ons brandweerpersoneel is geschoold voor inzetten met flexibele voertuigbezetting. Ook is de TS-flex in het oefenprogramma opgenomen. Daarnaast evalueren we iedere inzet. Ons personeel en onze burgers lopen daardoor geen extra risico."

Uit de krant