Burgemeester Hans Gilissen:
Burgemeester Hans Gilissen: "Burgers zijn de oren en ogen van de politie." Foto: archief Peel en Maas

Burgemeester sluit achtste drugspand van dit jaar

Algemeen

Burgemeester Hans Gilissen heeft in augustus een woning voor drie maanden gesloten omdat er drugs werden verhandeld en/of geproduceerd. Het ging om een woning in het buitengebied waar een hennepkwekerij was aangetroffen. Het was het achtste pand dat op slot ging in 2019.

De politie is de hennepkwekerij op het spoor gekomen naar aanleiding van een melding bij Meld Misdaad Anoniem.  Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke instantie die meldingen doorstuurt naar onder andere politie en de FIOD. De anonimiteit van de melder staat daarbij voorop. Venray is in juli van dit jaar de eerste gemeente in Noord-Limburg die een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Meld Misdaad Anoniem. Hiermee heeft de gemeente Venray toegang tot de anonieme meldingen die bij M. binnenkomen. De Venrayse burgemeester ziet Meld Misdaad Anoniem als een waardevolle aanvulling op de middelen die de overheid heeft om criminaliteit te bestrijden. "Burgers zijn de oren en ogen van de politie."

Behalve de acht sluitingen, kreeg één eigenaar van een pand een waarschuwing. Bij de sluitingen in 2019 ging het in zeven gevallen om softdrugs, één keer om harddrugs. Vijf panden gingen voor drie maanden op slot, in drie gevallen was de sluiting een half jaar. Vier van de gesloten panden lagen in een kerkdorp, drie in de kern Venray. Het ging om woningen, een schuur, een loods en een bedrijfs/winkelpand.  In 2018 sloot burgemeester Gilissen drie panden, in 2017 ging het om elf panden.

De burgemeester kan panden sluiten in het kader van de Wet Damocles. Het sluiten van een woning kan betekenen dat de bewoner zijn huis kwijtraakt. In dat geval mag de woningstichting namelijk de huur opzeggen. Mogelijk komt de bewoner de eerste jaren zelfs niet meer in aanmerking voor een huurwoning. Bovendien kan de bewoner vervolgd worden vanwege criminele activiteiten, kan de Belastingdienst extra aanslagen opleggen en kan een eventuele uitkering worden ingetrokken.

Verdachte situaties melden kan bij de politie (0900-8844) of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (088-7000). Voor meer informatie over de risico's van illegale drugspraktijken kijk op www.watstaaterophetspel.nl.

Uit de krant