Hans Schambergen van de Ald Preense Kompeneej toont trots de cheque aan het publiek op het Schouwburgplein.
Hans Schambergen van de Ald Preense Kompeneej toont trots de cheque aan het publiek op het Schouwburgplein. Foto: Jolijn van Goch

20.448 euro voor het goede doel

Algemeen Fotoalbums Video

Keulen/Venray | De Ald Preense Kompeneej (APK) zette zich afgelopen weekeinde in voor de aanschaf van een duofiets. Er werd door veertien fanatiekelingen gefietst en gelopen van Keulen naar Venray om geld in te zamelen. De bijzondere actie leverde uiteindelijk 20.448 euro op. Het idee ontstond na het overlijden van oud-prins Gerard Reijnders, die veel gebruikmaakte van de duofiets.

"Het doel was om met alle deelnemers de finish te halen en dat is gelukt", vertelt Jan Arts van de APK. "Iedereen die carnaval viert weet dat Keulen de vastelaoveshoofdstad van Europa is. Dus het lag voor de hand dat we daar zouden vertrekken. Het toeval wil dat het precies 111 kilometer is van Keulen naar Venray. De wandelaars liepen non-stop 111 kilometer tussen Keulen en Venray en de fietsers legden 222 kilometer non-stop af."

Het project komt uit de koker van Arts. "Vorig jaar juli kwamen we op het idee om als APK wat terug te doen voor de samenleving. Daar kwam uiteindelijk dit project uit. Dat komt met name omdat oud-prins Gerard Reijnders, helaas veel te vroeg overleden, regelmatig gebruikmaakte van een duofiets. We hoorden dat Venray maar één duofiets heeft en dat is natuurlijk veel te weinig." Arts is apetrots op het eindresultaat: "Een paar maanden geleden was er nog niks en nu hebben we 20.448 euro bij elkaar gefietst en gelopen. Dat is toch fantastisch."

Met dat bedrag kan een nieuwe duofiets gekocht worden. En dat is niet alles: "De duofiets is in dank aanvaard door De Zorggroep. Zij gaan de fiets met een aantal vrijwilligers beheren", legt APK-lid Hans Schambergen uit. "We hopen ook nog op medewerking van de gemeente." Of de actie nog een keer op touw wordt gezet, durft Schambergen niet te zeggen. "Ik durf aan de lopers niet te vragen om nog een keer deze afstand af te leggen. Het was een monstertocht voor ze."

Arts staat wel open voor een nieuwe uitdaging: "Het smaakt naar veel meer. We hebben nu een klein beetje geroken hoe de Venrayse samenleving in elkaar zit. Als we een ander project kunnen vinden dat bij ons past, dan zullen we dat zeker oppakken. We willen onze club op de kaart houden en de Venrayse gemeenschap blijven ondersteunen." Arts is blij dat de actie zo goed verlopen is. "Het zijn twee spannende dagen geweest en het resultaat is volledig te danken aan de mensen die hier aan hebben bijgedragen. We zijn dank verschuldigd aan iedereen van de gemeenschap."

Volgens Schambergen is het geweldig om er samen op een duofiets op uit te trekken. "Het is ontzettend dankbaar om met iemand met een beperking te gaan fietsen. Dat kunnen mensen zijn die dementerend zijn of mensen met een handicap. Het is mooi om voor hen wat te betekenen." Nieuwe vrijwilligers kunnen zich bij De Zorggroep melden via www.dezorggroep.nl/vrijwilligers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant