De kinderen van Han en Jan Bardoel straalden tijdens de reünie.
De kinderen van Han en Jan Bardoel straalden tijdens de reünie. Foto: Eigen foto

Familie Bardoel weer samen

Algemeen Video

Oirlo | Het was donderdag een drukte van belang in café D'n Terp in Oirlo, waar een opmerkelijke reünie plaatsvond. Er verzamelden zich een kleine honderd mensen die verwant zijn aan wijlen Han en Jan Bardoel uit Merselo.

In totaal 56 familieleden uit Canada, 29 uit Nederland en enkele bekenden van de familie. In de periode 1947-1963 bereikte het aantal overzeese emigranten uit Nederland een peil van 410.000, van wie de meerderheid naar Canada (147.000). Belangrijke motieven vormden het sombere economische toekomstperspectief, het huizentekort en de dreiging van een derde wereldoorlog. Twaalf kinderen kreeg het echtpaar Bardoel, zeven jongens en vijf meisjes. Zij groeiden allen op in Merselo.

Herman is de oudste, Gerrit de jongste zoon van het gezin. Martien, een jaar jonger dan Herman, was de eerste die in 1959 de oversteek maakte naar Canada. Herman was in 1961 de tweede in de rij. Ook voor hem lonkte het avontuur. "Het kostte een dag of tien voor je met de boot in Canada was. Dat was een hele onderneming." De reünie in café D'n Terp werd een groot feest met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Natuurlijk was er koffie met vlaai en er werden uiteraard foto's gemaakt voor het fotoalbum. "Het was veelal herinneringen ophalen, want de meeste familieleden zie je misschien nooit meer. Het was genieten." Verschillende familieleden verbleven wekenlang in Nederland en anderen waren slechts voor een paar dagen in de regio om hun familie te zien.

Uit de krant