Afbeelding

Van politie naar college

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | Cor Vervoort (61) wordt de nieuwe wethouder van Venray Lokaal. Als de gemeenteraad op donderdag 12 september goedkeuring geeft, dan is Vervoort definitief de opvolger van Carla Brugman, die zitting nam in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Limburg. "Ik heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan. Er is nog veel werk te verzetten, maar daar ga ik mijn schouders onder zetten."

Door Willem Menting

Volgens Vervoort was het snel schakelen voor de partij na het vertrek van Brugman als wethouder van Venray. "Het verkennen van de mogelijke kandidaten is onder het bestuur snel op gang gekomen. Er zijn diverse gesprekken gevoerd en dat heeft uiteindelijk geleid tot een voordracht aan de algemene ledenvergadering. Toen werd besloten om mij voor te dragen."

Vervoort was tot voor kort partijvoorzitter van Venray Lokaal. Zijn positie werd onlangs tijdens een algemene ledenvergadering overgenomen door Victor Weijs. Bij de uiteindelijke kandidaatstelling is Vervoort niet meer betrokken geweest. "Toen ik heb gezegd dat ik beschikbaar ben, heb ik mijn biezen mogen pakken en ben ik vertrokken. Het was toen wachten op de uitkomsten van de procedure. Ik wist vorige week maandag pas dat ik zou worden voorgedragen. Dat is de juiste manier van werken geweest. Geen enkele kandidaat was bij de selectieprocedure betrokken en zo hoort het ook."

'Toen ik kandidaat werd, kon ik mijn biezen pakken'

De Venraynaar maakt voor velen misschien een opvallende move. Vervoort was namelijk sinds 1978 bijna onafgebroken in dienst van achtereenvolgens de gemeentepolitie Venray, regiopolitie Limburg-Noord en de eenheid Limburg van de nationale politie. Hij was aanvankelijk werkzaam in diverse politiefuncties en en na voorgezette opleidingen op het terrein van personeel en organisatie en organisatieadvies bekleedde hij diverse functies op die terreinen. Hij gold bij de politie als expert op het gebied van functiewaardering en was daarbij lid van de landelijke bezwarencommissie. Momenteel is Vervoort werkzaam in Maastricht als adviseur van de eenheidsleiding in Limburg.

Daarnaast geldt Vervoort als échte familieman. Hij is getrouwd, heeft drie dochters en zes kleinkinderen. "Ons zevende kleinkind is onderweg", vertelt hij trots. "Op vrijdag passen mijn vrouw en ik altijd op. Dat wil ik graag zo houden, maar als mijn plicht als wethouder roept, dan maak ik daar natuurlijk tijd voor."

De politiek is Vervoort niet vreemd. Vanaf 2000 is hij namelijk politiek actief geweest in Venray. In eerste instantie sloot hij zich aan bij Samenwerking Venray. Later was hij voorzitter van inVENtief en bij de fusie van deze partij samen met PP2 werd hij voorzitter van Venray Lokaal. Daarnaast is hij voorzitter van de gebruikerscommissie van Optiesport, die adviseert over de jaarplanning van het gebruik van alle binnensportaccommodaties, die in de gemeente Venray in beheer zijn van Optisport.

Cor Vervoort (61) werkt bijna zijn gehele loopbaan bij de politie in Limburg

Vanuit zijn nieuwe rol wil Vervoort wat terugdoen voor de Venrayse gemeenschap. "Ik wil als wethouder concreet wat betekenen voor de Venrayse gemeenschap. Vanuit mijn werk bij de politie was ik daar natuurlijk al mee bezig, maar in de nadagen van mijn carrière wil ik weer wat dichter bij het vuur zitten. In een breder werkveld kan ik wat meer betekenen voor de gemeenschap. Zowel bij de politie als in de politiek wil ik het beste voor de Venrayse burger. Wat dat betreft gaat er voor mijn niet veel veranderen." Volgens Vervoort getuigt zijn loopbaanswitch van lef. "Het is misschien wel positief seniorenbeleid. Dat ik deze kans krijg, valt alleen maar toe te juichen. Senioren zijn nooit afgeschreven."

Kandidaat maakte al kennis met de huidige wethouders

Vervoort neemt overigens de portefeuille van voorganger Brugman over. "Tijdens de coalitieonderhandelingen hebben we over de portefeuilleverdeling onderhandeld en ik vind het niet netjes om deze procedure weer in gang te trekken. Ik neem de taken van Brugman dan ook over." Brugman nam onder meer het energie- en duurzaamheidsbeleid voor haar rekening. Inmiddels heeft Vervoort ook al om tafel gezeten met zijn nieuwe collega-wethouders. Hij verheugt zich op de samenwerking met Jan Loonen, Anne Thielen (beiden CDA) en Martijn van der Putten (D66). Ook met burgemeester Hans Gilissen zat hij al om tafel. Gilissen neemt per 1 januari 2020 afscheid als burgemeester van Venray. Tijdens de beëdiging van Vervoort op 12 september wordt ook de potentiële opvolger van burgemeester Gilissen bekendgemaakt.

Cor Vervoort volgt Carla Brugman op als wethouder van Venray Lokaal.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant