Er komt een nieuw bezoekerscentrum bij de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.
Er komt een nieuw bezoekerscentrum bij de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Foto: archief Peel en Maas

Financiering bezoekerscentrum Duitse oorlogsbegraafplaats rond

Algemeen

Bij de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn wordt een nieuw bezoekerscentrum gebouwd. De begraafplaats is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland en qua oppervlakte de grootste Duitse begraafplaats ter wereld. Hier liggen alle Duitse soldaten (en verschillende andere nationaliteiten die voor de Duitsers gevochten hebben) die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in Nederland, maar ook enkele burgers begraven. Er liggen in totaal bijna 32.000 oorlogsdoden. Het educatief bezoekerscentrum is de plek waar vredeseducatie, in combinatie met internationale uitwisseling van jongeren, verankerd wordt.

Jaarlijks bezoeken 25.000 mensen de begraafplaats. In het Jongeren Ontmoetingscentrum bij de begraafplaats worden jaarlijks 6.000 overnachtingen geboekt. Het centrum biedt faciliteiten voor diverse bezoekersgroepen. Het biedt een ruim educatief aanbod. In het bijzonder voor de uitwisseling van scholieren, maar ook informatie voor overige bezoekers. Daarnaast geeft het bezoekerscentrum invulling aan andere functies zoals kennis, werk- en studieruimte voor nader onderzoek en een multifunctionele ruimte voor lezingen en exposities, herdenken en herinneren.

Het educatief bezoekerscentrum is van nationaal en internationaal belang. Niet alleen vanuit historisch perspectief, maar ook voor het heden en de toekomst: "Nooit meer oorlog". Met dit nieuwe bezoekerscentrum, mogelijk gemaakt door cofinanciering van verschillende partijen, legt de Stichting Vrienden van Ysselsteyn de basis om deze belangrijke opgave ook in de toekomst waar te blijven maken. De provincie Limburg en de gemeente Venray nemen circa een derde van de totale kosten, circa 2,6 miljoen euro, van het nieuwe bezoekerscentrum voor hun rekening. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) draagt 750.000 euro bij. Het resterende bedrag wordt gefinancierd door de Duitse Bundestag.

Het initiatief in Ysselsteyn staat niet op zichzelf. Samenwerkingen vinden ook plaats met onder andere de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, het Oorlogsmuseum in Overloon, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het centrum zal gebruikt worden door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V., de Duitse oorlogsgravenvereniging die verantwoordelijk is voor educatie en onderhoud van de oorlogsbegraafplaats. Begraafplaats Ysselsteyn maakt deel uit van het overleg van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Dat is een stichting waarin dertien centra en musea over de Tweede Wereldoorlog zijn vertegenwoordigd. De begraafplaats in Ysselsteyn is ook onderdeel van de Liberation Route Europe. Die route voert langs plekken die van belang waren bij de bevrijding in 1944/1945 door de geallieerde legers.

Uit de krant