Gidsen met hoogtekaart Maas.
Gidsen met hoogtekaart Maas. Foto: IVN

Fietstocht tussen Ooijen en Wanssum

Algemeen

Op zondag 26 mei organiseert IVN Geijsteren-Venray een fietstocht door de oude Maasarm en het natuurgebied 't Soar. Deze fietstocht start om 9.30 vanaf het oude gemeentehuis van Meerlo. Deelname is gratis.

In 1993 en 1995 werd onze regio opgeschrikt door twee grote overstromingen van de Maas. De schade was enorm. Ter voorkoming van acute problemen werden vanaf 1996 in snel tempo nooddijken aangelegd en de oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum, die voorheen bij hoog water altijd volstroomde, werd afgesloten.

Inmiddels is niet langer het verhogen van bestaande kades en dijken de insteek, maar vormt het ruimte bieden aan de Maas vormt de duurzame rivierkundige oplossing. Om die reden is in 2012 de zogenoemde natuurlijke klimaatbuffer oude Maasarm gerealiseerd. (Voor meer info zie www.ooijen-wanssum.nl/gebiedsontwikkeling).

In een fietstocht van circa 18 km door het gebied van de oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum krijgen belangstellenden een indruk op welke wijze waterkundige ingrepen worden gecombineerd met het ontwikkelen van natuur en landschap. De invloed van de Maas in het gebied neemt weer toe, waardoor het gebied zijn oorspronkelijke dynamiek terugkrijgt

Uit de krant