Lieke, Mette en Anna (van links naar rechts) beginnen vol vertrouwen aan de eindexamens. Foto: Henk Lammen
Lieke, Mette en Anna (van links naar rechts) beginnen vol vertrouwen aan de eindexamens. Foto: Henk Lammen

Op weg naar eindexamens

Algemeen

Venray | Het is nog precies twee weken blokken voordat de eindexamenleerlingen van het Raayland College beginnen met hun examens. Na twee geslaagde stuntdagen is het hoofd weer leeg en is het vizier gericht op het slotakkoord dat begint op donderdag 9 mei met de eerste examens.

Door Henk Lammen

Mette van den Bekerom (18), Anna Thomassen (17) en Lieke Steijns (17), allen uit Venray, waren drie kartrekkers van de jaarlijkse stuntdag voor eindexamenleerlingen havo en vwo. "Ja, het was een mooi feestje", lacht Lieke. "Maar het heeft wel veel tijd en energie gekost om het te organiseren. We zijn met een klein groepje begonnen, uiteindelijk hebben we toch een mooi feestje voor meer dan 200 leerlingen kunnen regelen", vult Mette aan. "Stuntdagen horen er gewoon bij. Het is toch een afscheid van een school waar je jaren op hebt gezeten. Dat sluit je samen af. Gelukkig is alles ook netjes verlopen. Zijn er geen gekke dingen gebeurd", aldus Anna.

Na twee dagen feesten is het nu tijd voor serieuze zaken. Over precies twee weken beginnen de eerste examens. Een periode van hoop en vrees, hard studeren en examenstress. Balanceren op een dun koord. Een zekerheid is het niet dat het drietal slaagt. Ze zijn wel zelfverzekerd, hopen op een goede afloop, maar lichte twijfels zijn er ook. "Engels is iets minder, maar het moet wel goedkomen", zegt Mette die de minste twijfels heeft of ze uiteindelijk het havodiploma in the pocket heeft. Anna, die vwo doet, denkt dat het uiteindelijk ook goed komt. "Ik zal nog even hard moeten aanpoten. Maar het moet wel lukken. Ik hoop in ieder geval dat ik slaag." Lieke, net als Mette havo-eindexamenleerling, heeft van de drie jongedames de meeste twijfels. "Als ik de komende weken goed mijn best doe, moet het lukken. Als ik een 5,5 gemiddeld haal, ga ik het redden. Daar ga ik voor. Het zal vooral afhangen hoe ik economie en management en organisatie ga maken." Als de eindexamens achter de rug zijn, de vakantieperiode gloort en de middelbare schooltijd definitief is afgesloten, kunnen Mette, Anna en Lieke alle toekomstplannen op een rijtje gaan zetten.

'Dan kan ik meteen mijn Engels ophalen'

Anna Thomassen is de meest concrete. Zij gaat de studie Economics en Business aan de Universiteit in Groningen volgen. "Een brede studie op het gebied van micro- en macro-economie. Met veel wiskunde en economie, dat ligt me wel. Als ik die studie achter de rug heb, kan ik vele richtingen uit." Lieke Steijns kiest voor de vervolgstudie Communicatie aan Avans Hogeschool in Breda. Voor haar wordt het een ontdekkingstocht naar het beroepsleven. "Met deze studie kan ik vele richtingen op. Uiteindelijk wil ik ontdekken wat ik ga doen. Ik ga graag met mensen om, of iets met presenteren." Mette van den Bekerom heeft zich ingeschreven voor de studie Facility-management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, maar is er nog niet uit. "Ik wil eventueel ook een tussenjaar nemen. Om als au-pair te gaan werken in Londen." Ze lacht. "Dan kan ik meteen mijn Engels ophalen."

Uit de krant