Ook De Hoefslag krijgt zonnepanelen. Foto: archief Peel en Maas.
Ook De Hoefslag krijgt zonnepanelen. Foto: archief Peel en Maas.

Gemeenschapshuis De Hoefslag wordt klimaatneutraal

Algemeen

Veulen gaat 'Schoon door de Poort'. Het college van B en W heeft besloten dat het dorp een bijdrage ontvangt voor verbeteringen aan gemeenschapshuis De Hoefslag, waaronder het klimaatneutraal maken van het bestaande gebouw. Daarmee wordt Stichting Gemeenschapshuis De Hoefslag in staat gesteld om haar exploitatie toekomstbestendig te maken.

Het ingediende projectplan van de gemeenschap Veulen gaat over het uitvoeren van technische verbeterpunten aan De Hoefslag. Met de vaststelling door het college dat het plan voldragen is, wordt De Hoefslag het tweede plan dat wordt uitgevoerd in het kader van Schoon door de Poort. De verbeterpunten bestaan onder meer uit het aanbrengen van automatische deuropeners op de entreedeuren, het vervangen van de warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen. Met behulp van deze zonnepanelen is de energievoorziening van het gebouw zo goed als CO2-vrij. Het dorp huisvest ook de jongerenactiviteiten in het gemeenschapshuis.

Wethouder Anne Thielen is trots op Veulen: "In 2005 heeft het dorp al een modern en passend dorpshuis zonder gasaansluiting gebouwd. Met behulp van een beperkte bijdrage van de gemeente en veel zelfwerkzaamheid zet de gemeenschap nu de laatste stappen om tot een nog breder gebruik en een duurzame, zelfs klimaatneutrale exploitatie te komen". 


De volgende stap is het opstellen van een ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en de stichting. In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt over de uitvoering en bekostiging van de verbetervoorstellen. Na ondertekening kan de stichting aan de slag.


Met het aanbieden van het projectplan aan de gemeente heeft De Hoefslag een aanvraag gedaan in het kader van het traject 'Schoon door de Poort'. Dit traject stelt de dorpen en wijken in staat hun nieuwe verantwoordelijkheid voor een zelfstandige, toekomstbestendige exploitatie van hun gemeenschapsaccommodatie in samenwerking met het bestuur van de accommodatie in te vullen. De gemeente geeft eenmalig een bijdrage voor de noodzakelijk geachte aanpassingen. Daarna kunnen de dorpen en wijken met een schone lei beginnen. Voor de uitvoering van Schoon door de Poort heeft de gemeenteraad een raamkrediet ter beschikking gesteld.

Uit de krant