Logo peelenmaasvenray.nl
Ed Smeets start op zondag 28 april als deken van Venray. Foto: Henk Lammen, archief Peel en Maas.
Ed Smeets start op zondag 28 april als deken van Venray. Foto: Henk Lammen, archief Peel en Maas.

Televisiemis KRO met Ed Smeets

Zondag 10 februari  wordt de televisiemis van de KRO voor het eerst uitgezonden vanuit de Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach.

Hoofdcelebrant is pastoor Ed Smeets, die eind april deken van Venray wordt. De mis wordt begeleid met gregoriaanse muziek met orgel en trompet onder leiding van Jo Louppen. De uitzending begint om 10.30 uur en is te zien op NPO2. Voorafgaand hieraan is vanaf 10.15 uur het programma 'Geloofsgesprek' te zien. Daarin wordt deze keer pastoor Smeets geïnterviewd door presentator Leo Fijen.

De KRO zendt elke zondagmorgen een eucharistieviering op landelijke televisie uit. Deze komt elke week vanuit een ander bisdom. De afgelopen vijf jaar kwamen de tv-missen van het bisdom Roermond vanuit de Sacramentsbasiliek in Meerssen. De Sint-Josephparochie in Waubach neemt nu het stokje van Meerssen over. Eerder kwamen de Limburgse tv-missen vanuit Tegelen en Venray. De andere uitzendingen in de loop van dit jaar vanuit Waubach zijn op 24 maart, 26 mei, 7 juli, 25 augustus, 20 oktober en 22 december.

Voor de parochianen in Waubach betekent de tv-registratie even wennen. De zondagse mis is doorgaans om 11.30 uur, maar op de zondagen van de tv-registratie om 10.30 uur. Ook is er die zondagen geen mis in Rimburg, de andere kerk van het parochiecluster. Wie live bij de tv-mis aanwezig wil zijn, is van harte welkom. Tijdige aanwezigheid wordt wel op prijs gesteld. Onlangs is bekend geworden dat pastoor Smeets eind april deken van Venray wordt. In overleg met zijn opvolger wordt bekeken wie de televisiemissen in de rest van het jaar zal verzorgen. Eventueel blijft Smeets hiervoor beschikbaar.

In Venray wordt Ed Smeets deken van het dekenaat Venray en pastoor van de parochies Sint Petrus' Banden, Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, Christus Koning en H. Franciscus van Assisië in Venray en rector van het rectoraat H. Jozef in Smakt. Deken Smeets volgt in Venray zijn naamgenoot Mgr. Smeets (geen familie) op, die hier pastoor-deken was tot aan zijn benoeming tot bisschop op 10 oktober afgelopen jaar. Naast zijn parochiewerk is Ed Smeets ook bisschoppelijk vicaris voor liturgie en kerkmuziek, voorzitter van de Sint Gregoriusvereniging (koepel van kerkkoren) in het bisdom Roermond, muziekdocent op verschillende instituten van het bisdom en actief betrokken bij de bedevaarten van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht. In zijn nieuwe functie als deken van Venray blijft hij deze taken vooralsnog behartigen.

Pastoor Smeets was sinds 2004 pastoor van de vier parochies in Ubach over Worms. Met Pasen neemt hij daar afscheid. Een week later met Beloken Pasen – zondag 28 april – wordt hij geïnstalleerd in Venray. Wie zijn opvolger in Landgraaf wordt, is nu nog niet bekend. In verband met eerder gemaakte afspraken rond eerste communie- en vormselvieringen en de landelijke tv-missen, die vanaf 10 februari vanuit Waubach worden uitgezonden, zal vicaris Smeets deze taken vanuit Venray voor zijn rekening blijven nemen, totdat zijn opvolger deze kan overnemen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten