IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 28 januari een lezing over het mysterie van de vogeltrek.
IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 28 januari een lezing over het mysterie van de vogeltrek.

Lezing vogeltrek; een mysterie ontrafeld

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 28 januari een lezing over het mysterie van de vogeltrek. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Koen Leysen. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro.

Leysen wijdt deelnemers op een onderhoudende manier in, in één van de boeiendste natuurfenomenen van de natuur: het wonder van de vogeltrek. Pas in de loop van de vorige eeuw heeft men een goed deel van dit mysterie weten te ontrafelen. Hoe slagen vogels erin om hun doel te bereiken? Wat is haasje-over-trek? Wat bedoelt men met de grote-cirkelroute? En hoe bereiden vogels zich voor op de hachelijke onderneming die de vogeltrek voor hen is?

Leysen maakt inzichtelijk wanneer de vogels trekken en met welke problemen ze onderweg af te rekenen hebben. Ook geeft hij een boeiend overzicht van de verschillende methoden om vogeltrek te onderzoeken, van het klassieke ringwerk tot het nieuwste van het nieuwste: een apparaatje van amper 1 gram dat zelfs bij zangvogeltjes kan worden gebruikt.

Uit de krant