Vanaf links Sjoerd Ewals, Erick van den Dungen en André Tonen. Foto: Henk Lammen.
Vanaf links Sjoerd Ewals, Erick van den Dungen en André Tonen. Foto: Henk Lammen.

Fietspad Aan de andere kant

Algemeen

Er komt een nieuwe themafietsroute tussen de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en Oorlogsmuseum Overloon. Het nieuwe fietspad Aan de andere kant, ongeveer 45 kilometer lang, gaat deel uitmaken van het fietsknooppuntennetwerk Venray. Onderweg worden enkele landscapes geplaatst waar fietsers kunnen verpozen en meteen informatie krijgen over de historische plek waar ze zich bevinden.

Door Henk Lammen

Onderdeel van de nieuwe fietsroute is een verhoogd fietspad door het Overloons museum. Een concept dat wereldwijd uniek is. Het doel van het fietspad is het aanspreken en aantrekken van internationaal publiek dat in Noord-Limburg en in Brabant verblijft. Het verhoogde fietspad is gebaseerd op de Baileybrug, die tijdens de bevrijding door de geallieerden werd gebruikt. De fietsbrug wordt aangesloten op het bestaande fietsroutenetwerk en is tijdens openingstijden van het museum gratis te gebruiken. "Het doel van de tocht over de brug is fietstoeristen te verleiden om het museum ook als betalende gast te bezoeken. De fietsers rijden vlak onder het plafond over een lengte van 90 meter door het museum. Wereldwijd is dit echt uniek", stelt Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum Overloon. "We richten ons in het bijzonder op Duitse bezoekers. Bij onze oosterburen leeft nog steeds een stukje schuldgevoel en blijft de drempel hoog om het oorlogsmuseum te bezoeken. Met deze unieke fietsbrug willen we hen de mogelijkheid geven om als onderdeel van een fietsuitje toch met het museum kennis te maken."

Het nieuwe fietspad gaat langs het Defensiekanaal, loopgraven uit de oorlog, Wehrmachthuisjes en huizen waarin kogelgaten stille getuigen zijn van de gevechten in deze regio. Op de haltes onderweg is er informatie over plekken of een persoonlijk verhaal dat aan de plek is verbonden. Sjoerd Ewals van de begraafplaats Ysselsteyn onderstreept de meerwaarde. "Het verbindt met elkaar, de begraafplaats met het oorlogsmuseum. We begeleiden de fietsers als het ware van de ene naar de andere wereld. De begraafplaats waar tienduizenden, vooral Duitse, slachtoffers begraven liggen met het museum waar een stukje wereldgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt vastgelegd. Onderweg krijgen ze op bepaalde plekken informatie over wat in die oorlogsjaren in deze regio heeft plaatsgevonden." De naam Aan de andere kant heeft een speciale betekenis. Van den Dungen: "Het gaat niet meer alleen om het denken in slachtoffers en daders, goed en kwaad, overwinnaars en verliezers. Het is ook verbonden aan het verwerkingsproces van de generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt."

André Tonen, voorzitter van het Toeristisch Recreatief Platform Venray (TrPV) vult aan. "Het gaat er ook om dat het niet alleen meer gaat over de daders en de slachtoffers van de oorlog, maar dat achter iedere, jonge soldaat ook een mens zat. Een verhaal schuilgaat." De nieuwe route wordt uiterlijk in oktober 2019, in de maand dat Overloon en Venray werden bevrijd, in gebruik genomen.

Uit de krant