Eind 2014 opende G. La Piazza aan het Schouwburgplein in Venray.
Eind 2014 opende G. La Piazza aan het Schouwburgplein in Venray. Foto: Henk Lammen

Venray spil in maffiaonderzoek

Algemeen

De Nederlandse politie heeft woensdag vijf personen gearresteerd in een groot internationaal onderzoek tegen de Italiaanse maffia. Een van de arrestanten in deze zaak is Giovanni G. Hij opende in september 2009 het Italiaanse restaurant Botticelli aan de Julianasingel in Venray. Daarvoor had hij een restaurant in Kevelaer.

Door Willem Menting en Christ van den Munckhof

Het restaurant in Venray speelde een belangrijke rol in het onderzoek. Dat bleek woensdagochtend tijdens een persconferentie in Den Haag van Eurojust, de Europese instantie voor justitiële samenwerking.

Het onderzoek loopt al sinds 2014. "Het FIOD-onderzoek is destijds gestart op basis van verdenking van witwassen door vennoten van twee Italiaanse restaurants in Venray en in Horst", vertelde Bert Langerak van opsporingsdienst FIOD tijdens deze persconferentie. "Deze restaurants werden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals witwassen, drugshandel, brandstichting en verzekeringsfraude. De eigenaren hadden een link met de maffia.

"Ik was slachtoffer in deze zaak"

De restaurants bleken ook ontmoetingsplaatsen van de Italiaanse maffialeden die ook actief waren in de Duitse deelstaat Nordrein-Westfalen. De FIOD heeft naar aanleiding hiervan contact opgenomen met justitie in Duitsland en Italië", vervolgt Langerak. "Het onderzoek is gestart op drie verdachten. Een van hen is woensdagmorgen in Nederland aangehouden, de tweede in Italië en de derde in Duitsland."

G. opende enkele jaren later naast Botticelli in Horst het restaurant Valentino. Nadat het interieur van dat restaurant in oktober van 2013 op mysterieuze wijze werd vernield, heropende G. het restaurant onder de naam La Vita. Twee maanden later was er een korte maar hevige brand in het restaurant aan de Julianasingel. Even leek het erop dat het restaurant nog open zou gaan, maar dat gebeurde niet meer. Eind 2014 opende G. een nieuw restaurant, La Piazza, onder de bioscoop aan het Schouwburgplein, om de zaak vervolgens in het voorjaar van 2016 over te dragen aan een nieuwe uitbater, Felix Rippe. Rippe trok in december van dat jaar de stekker uit zijn bedrijf.

Rippe is blij en opgelucht dat het nu allemaal door justitie wordt opgepakt. "Ik was slachtoffer in deze zaak en heb om die reden het bedrijf vroegtijdig gestopt." Dat wordt door de FIOD bevestigd. De verhuurder van het pand aan het Schouwburgplein laat desgevraagd weten nooit problemen te hebben gehad. "De huur werd netjes iedere maand betaald."

Nederland, Italië, Duitsland en België zijn samen bezig met de actie tegen de 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. In totaal zijn in Europa 90 personen aangehouden. In totaal zijn woensdagmorgen in Nederland, Duitsland, België en Italië 90 mensen aangehouden, onder wie een aantal kopstukken van de maffiaclan.

Er is voor 2 miljoen euro aan crimineel geld in beslag genomen. Ook zijn 140 kilo xtc-pillen en ruim 3000 kilo cocaïne in beslag genomen. 'Ndrangheta onderscheidt zich volgens Eurojust van andere criminele organisaties door de nadruk te leggen op familierelaties. De maffiaclan controleert in Europa een groot deel van de cocaïnehandel en maakt zich systematisch schuldig aan geweld.

'Ndrangheta heeft veel Italiaanse restaurants, ijssalons en hotels in bezit. De verdenking is dat daarin crimineel geld wordt geïnvesteerd om het wit te wassen. "Deze ondernemingen worden vaak zeer kortstondig geëxploiteerd en opgevoerd als dekmantel", vertelt Fred Westerbeke van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Volgens de woordvoerder was de actie niet mogelijk geweest zonder de inzet van een groot aantal Europese landen.

Uit de krant