Wensauto-chauffeur Wim Gielen zet Lien Weijs af bij Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve.  Foto: Rikus ten Brucke
Wensauto-chauffeur Wim Gielen zet Lien Weijs af bij Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. Foto: Rikus ten Brucke Foto: Rikus ten Brucke

Opmars van wensauto

Algemeen

Een wensbus, zoals bijvoorbeeld in Ysselsteyn, Vredepeel en Merselo, vonden ze in Wanssum ruim een jaar terug wat veel van goede. Een wensauto zou voldoende moeten zijn. Een jaar later rijdt-ie niet alleen in Wanssum rond, maar ook in Geijsteren en Blitterswijck. De groei is onmiskenbaar. 'Maar laat even weten dat ook jongeren er gebruik van kunnen maken.'

Door Henk Baltussen

Marcel Deenen, voorzitter van W.I.P. (Wanssum Info Punt), kon vorige week tijdens de dorpsraadvergadering tot zijn vreugde mededelen dat de wensauto in een behoefte voorziet. Natuurlijk kan het altijd beter, gaf hij tevens aan. "Maar ik voorzie een groei die door gaat zetten. De wensauto moet algemener bekend worden. De pr kan nog beter. Zo is het amper bekend dat ook jongeren met de wensauto meekunnen. Het vervoer is echt niet alleen bedoeld voor oudere mensen die naar het ziekenhuis moeten worden gebracht. Het is veel breder."
Duidelijke taal. Voordat de harde cijfers op tafel komen, eerst een klein stukje historie. In januari 2016 schafte het W.I.P. op eigen titel een tweedehandsje aan voor personenvervoer, als ondersteuning van het openbaar vervoer (Wanssum heeft nog twee bushaltes). Vorig jaar schafte het W.I.P. met steun van de provincie Limburg - de subsidie voor het Wanssumse wensbusproject is in totaal 75.000 euro voor vijf jaar - een splinternieuwe witte vijfdeurs Mercedes B180 aan. In eerste instantie zag de provincie geen heil in het project, later wel. De gemeente Venray draagt 1.100 euro bij. Juni vorig jaar startten de eerste ritten, een jaar later stonden er 1.651 ritten op de teller. "Ruim tweeduizend was begroot", volgens Deenen. "Maar de provincie wil dat we ermee doorgaan. Het komt neer op dagelijks 6,6 ritten. De groei in het tweede jaar is duidelijk te zien. We verwachten nu op 8,4 ritten uit te komen, wat neerkomt op een totaal van 2.200. Voor het derde jaar begroten we er 2.400, de twee daaropvolgende jaren 2.600 ritten."

'De wensbus is er ook voor jongeren'

Natuurlijk zijn prognoses goeddeels nattevingerwerk. Maar Deenen telt op dit moment al bijna twee keer zoveel ritten dan vorig jaar op dit tijdstip. Het Wanssumse aandeel in het gebruik van de wetsauto is momenteel 60 procent, voor Blitterswijck is dat zo'n 25 procent, het restant is voor Geijsteren.
De organisatie rond de Wanssumse wensbus staat als een huis. Zes planners regelen de ritten, twaalf chauffeurs besturen de Mercedes die bij garage Janssen in Wanssum staat geparkeerd en drie personen zorgen voor de financiële afwikkeling, allen louter vrijwilligers. Deenen: "De planningen verlopen prima, we horen voornamelijk tevreden geluiden. Het principe van de wens is dan ook helder. Het vervoer is van deur tot deur, wie meerijdt moet zelf in en uit kunnen stappen. In principe blijven we met de wensauto binnen de gemeente Venray. Maar voor de ziekenhuizen in Venlo, Boxmeer en Deurne maken we een uitzondering. Nogmaals, iedereen kan tussen 08.00 uur en 18.00 uur mee. In het weekeinde rijden we niet. Wel is er de regel: zorg gaat voor vermaak." Voor het geld met één tot drie euro per enkeltje hoeft niemand te laten. Deenen is ervan overtuigd: de opmars van de Wanssumse wensauto is ingezet.

Uit de krant