De rechtbank in 's Hertogenbosch. Foto rechtbank.
De rechtbank in 's Hertogenbosch. Foto rechtbank.

Wanssumse terreurverdachte vrijgesproken van plannen aanslag

Algemeen

De 19-jarige bekeerlinge Aïsha uit Wanssum heeft volgens het gerechtshof in Den Bosch niet 'samengespannen' met een ander om een aanslag in Nederland te plegen. De vrouw bereidde zichzelf volgens het Hof wel voor om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS in Syrië.

Het gerechtshof legde de vrouw hiervoor een celstraf van 270 dagen, waarvan 228 dagen voorwaardelijk op. Ze kreeg daarnaast een werkstraf van 120 uur en de vrouw komt de komende drie jaar onder toezicht van de reclassering te staan. Die mag haar dwingen om mee te werken aan een behandeling. De vrouw moet ook meewerken aan gesprekken met een imam of theoloog.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Het OM dacht dat de vrouw wel degelijk van plan was om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. De rechtbank in Roermond zag hier eerder ook al te weinig bewijs voor.

Het grootste bewijs tegen Aïsha bestond uit een chatgesprek dat ze op 2 mei 2017 hield met ene 'T', die in Zuid-Afrika zou verblijven. De verdachte vertelde zelf dat ze met de man was getrouwd 'volgens Islamitisch recht'. Tijdens het chatgesprek toonde de vrouw zich behoorlijk gefrustreerd over haar rechtszaak. Die was die dag uitgesteld vanwege ziekte van een van de rechters. T. wilde de vrouw helpen om van Nederland naar Zuid-Afrika te reizen. Toen Aïsha daarop verklaarde dat dit onmogelijk was, omdat zij het land niet uit kon komen, spraken ze samen over 'het paradijs'. Daar zouden ze spoedig samen zijn. De verdachte opperde daarop een 'martelaarsoperatie'.

Het Hof vond de uitlatingen van Aïsha in dat chatgesprek wel 'zeer schokkend en zorgwekkend'. Zij verklaarde ten slotte dat zij bereid was zichzelf op te offeren voor de Jihad. De vrouw sprak over het laten ontploffen of bombarderen van een gebouw waarbij 'het kennelijk de bedoeling was dat er doden zouden vallen'. Het gerechtshof vond dat echter dat niet was gebleken dat het tweetal 'al een definitieve afspraak of overeenkomst' hadden gesloten. En dat was nodig voor een veroordeling.

Uit de krant