Afbeelding
Foto: Zorgwijzer.nl

Zorgpremie 2019

Algemeen

Zorgpremie in 2019 omhoog; eigen risico blijft gelijk

De ziektekostenpremie gaat in 2019 met zo'n 60 euro per Nederlander omhoog. Dat verwacht Zorgwijzer.

Die verwachting baseert de vergelijkingssite op de premiebekendmaking van DSW. In het verleden is gebleken dat deze premie vaak een goede leidraad is voor de andere ziektekostenverzekeraars. Bij de Schiedamse zorgverzekeraar gaat de maandpremie van de basis zorgverzekering met 4,50 euro omhoog. De aanvullende verzekering wordt zo'n 0,50 tot 1 euro per maand duurder.

Oorzaak stijging

De premie stijgt omdat de lonen in de zorg stijgen. De prijs voor zorgverrichtingen gaat daarom ook omhoog. Daarnaast nemen de zorgkosten toe vanwege de vergrijzing en nieuwe geneesmiddelen in het basispakket. Ten slotte nemen de financiële buffers, die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken, langzaam af.

Eigen risico

Verdere opstapeling van zorgkosten wordt voorkomen, want het eigen risico blijft ook in 2019 gelijk op 385 euro. De regering heeft dat tijdens de regeringsonderhandelingen al besloten.

Consumenten behouden wel de mogelijkheid om hun eigen risico op vrijwillige basis te verhogen met maximaal 500 euro. Wie dat doet, ontvangt een korting op de maandelijkse premie. Afhankelijk van de verzekeraar kan die oplopen tot meer dan 20 euro per maand.

Basispakket

Positief is dat het basispakket komend jaar uitgebreider is. Allereerst worden er veel nieuwe, innovatieve geneesmiddelen beschikbaar gesteld. Daarnaast vinden de volgende toevoegingen plaatst:

· Nieuwe vergoeding voor hulp bij overgewicht via een leefstijl interventie (voeding en gedrag).

· Hogere dekking voor oefentherapie bij COPD

· Ruimere dekking voor zittend ziekenvervoer

Verder werd dit jaar bekend dat de eigen bijdrage voor geneesmiddelen in 2019 wordt gemaximeerd op 250 euro. Op dit moment is er nog geen grens. Vooral ADHD-patiënten zijn goedkoper uit.

Uit de krant