Willem Rongen en Peggy Franssen tijdens de repetitie van Dubbel Op. Foto: Henk Lammen
Willem Rongen en Peggy Franssen tijdens de repetitie van Dubbel Op. Foto: Henk Lammen

"Lachen, gieren en brullen"

Kunst en Cultuur

Toneelvereniging Crescendo uit Ysselsteyn presenteert dit seizoen Dubbel Op, een doldwaze klucht van Jon van Eerd. Een dubbelrol in het stuk is weggelegd voor Willem Rongen (23) uit Maashees. Hij kruipt in de huid van de tweelingbroers Hector en Harrie Vermeulen.

Door Henk Lammen

"We gaan beginnen!" Regisseur Mike Severens is onverbiddelijk. De klok in gemeenschapshuis De Smelehof wijst precies acht uur aan. "We hebben nog maar enkele repetities te gaan. Er zal nog hard gewerkt moeten worden." Na een korte voorbespreking verdwijnen de zes amateur toneelspelers achter de coulissen. Severens neemt ondertussen met Henk Stevens, een van de vier mannen van de decorploeg, het totaalplaatje en de gewenste kleuren van het decor door.

Het verhaal van Dubbel Op in een notendop. Schoonheidskliniek Beauty & Youth maakt snode plannen om met een illegaal middel geschiedenis te schrijven en wereldberoemd te worden. Maar alles loopt mis. Dokter Vermeulen raakt verstrikt in zijn eigen problemen en sleurt daar iedereen in mee. Tot overmaat van ramp weet de pers te infiltreren in de kliniek. Alles bij elkaar een onwerkbare situatie.

Willem Rongen sloot zich vorig jaar aan bij Crescendo en kreeg voor de voorstelling van dit seizoen meteen een dubbelrol. Hector is de chef van de kliniek, Harrie zijn sullige tweelingbroer. "Hector wil zoveel mogelijk geld verdienen met de kliniek, is als plastisch chirurg de hoofdpersonage van het stuk. En gaat over lijken. Harrie is de dommerik, de sul, die toevallig in de kliniek komt. Hij snapt er niks van en uiteindelijk proberen ze hem ook nog de schuld in de schoenen te schuiven. Het is af en toe snel schakelen tussen twee personages. Maar het is al bijna een automatisme", legt Rongen uit.

Een zware enkelblessure noopte hem te stoppen met voetballen en op zoek te gaan naar een andere hobby. Via een omweg belandde hij bij Crescendo. Hij heeft nog geen seconde spijt. "Het klikte meteen. Ik ben ook goed opgevangen. Na twee weken voelde het al heel vertrouwd." Hij had twee jaar ervaring bij het jeugdtoneel in Maashees. Verder voert hij vooral carnavalsacts op. Grappen en grollen maken zit hem in het bloed. Acteren in een klucht is voor hem dan ook de ultieme uitlaatklep. "Lekker om te ontspannen. Na het werk niks meer aan de kop te hebben en flink aanpoten tijdens de repetities. Het is eigenlijk net sporten." Zenuwen voor zijn toneeldebuut heeft hij niet. Daar is hij te nuchter voor. "Ik zal een gezonde spanning hebben. Het belangrijkste is dat het publiek geniet van een avondje lachen, gieren en brullen. Dan is de voorstelling geslaagd."

De voorstellingen zijn zaterdag 10 en vrijdag 16 november in De Smelehof in Ysselsteyn en op zondag 25 november in Schouwburg Venray. De drie voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Voor meer informatie en kaartverkoop www.crescendoysselsteyn.nl en www.facebook.com/crescendo.ysselsteyn.

Uit de krant