Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Peelparels pakken uit

Kunst en Cultuur

VENRAY | Lionsclub Peelparels kruipt weer uit zijn schulp. En hoe. In Schouwburg Venray organiseren de twintig leden van de serviceclub de eerste Funnight. Met cabaret, een coverband en een loterij hopen ze flink wat euro's op te halen voor het goede doel.

Door Henk Baltussen


Twee goede doelen, liever gezegd. Het is voor het eerst in het vijftienjarige bestaan van de Peelparels dat de opbrengst van hun activiteit, die elke twee jaar wordt gehouden, wordt gedeeld. De gelukkigen zijn Stichting Voedselbank Limburg Noord en EVA Vrouwencentrum Venray. Anita Bijvoet en Maria van Dorst, beiden woonachtig in Maashees en lid van de Peelparels, zijn nauw betrokken bij de organisatie van de goede doelen-avond. Ze beamen dat met cabaret en een liveband ietwat buiten de Lions-lijntjes kleuren. "We willen de avond een meer feestelijk en ongedwongen karakter meegeven", legt Bijvoet uit. "Eerst waren de avonden alleen voor mannen bedoeld. We willen het breder maken. En benadrukken dat de Funnight echte voor iedereen is."
Het programma in de schouwburg begint om 20.00 uur met een welkomstdrankje. Om 20.30 uur beklimt het cabarettrio Jeroens Clan het grote podium. De drie Brabantse jongens reikten onlangs naar een tweede plaats bij het ambitieuze Leids Cabaret Festival en geven tijdens de Funnight een optreden van drie kwartier ten beste waarbij liedjes en sketches elkaar afwisselen.

In de foyer treedt aansluitend coverband FEZZ op. De tienkoppige band met veel regionale inbreng brengt voornamelijk gouwe ouwe hits ten gehore, die variëren van rock tot ballads, maar ook lekkere soul ontbreekt niet.
"Natuurlijk is er volop mogelijkheid om te dansen", zegt Bijvoet. "We verkopen die avond ook loten waarbij diverse prijzen zijn te winnen. De hoofdprijs is een achtdaags verblijf in Portugal."
Van Dorst: "De totale opbrengst van de Funnight wordt later bekendgemaakt. Dan worden ook de cheques met de bedragen aan EVA en de Voedselbank uitgereikt."

Ook voor het eerst is dat Lionsclub Peelparels de komende jaren EVA Vrouwencentrum Venray en Stichting Voedselbank Limburg Noord regelmatig van donaties of andere hulp gaat voorzien. "Dat doen we in onderlinge samenspraak", legt Maria van Dorst uit. Het EVA Vrouwencentrum is gevestigd in de oude kleuterschool aan de Dr. Poelsstraat in Venray waar vrouwen uit allerlei culturen elkaar ontmoeten. Dat doen ze volgens hun zeggen 'in een vertrouwde omgeving met respect voor elkaar in diversiteit en gelijkwaardigheid.' Vrouwen kunnen er zich onder meer de Nederlandse taal eigen maken, er zijn inloopmiddagen voor iedereen, een breicafé en gezamenlijke maaltijden.

De voedselbank in Venray is in 2005 ontstaan uit particulier initiatief, met als doel de groeiende armoede te bestrijden door wekelijks voedselpakketten uit te delen aan mensen uit de regio. Het voedsel is afkomstig van ondernemers die bepaalde, goede, producten niet meer kunnen verkopen. Het verzamelen, opslaan en de distributie van de levensmiddelen gebeurt in één van de gebouwen van de NLW in Venray waar vries- en koelcellen zijn. Het Limburgse distributiepunt is in Landgraaf waar wekelijks producten worden opgehaald. In 2011 is gestart met een uitgiftepunt in Bergen. In Horst en Gennep gebeurde dat in 2012.

Bijvoet en Van Dorst laten weten dat ook andere goede doelen niet vergeten gaan worden. "We blijven ons ook inzetten voor acties als NLDoet", legt Van Dorst uit. "Of we kiezen een bestemming die niet alledaags is. Zo hebben we al eens onderzoek gesteund naar het Rett syndroom, een zeldzame ontwikkelingsstoornis bij kinderen. Daar is toen een mooi bedrag naar overgemaakt." "En werken ook wel eens samen met de Venrayse Lions-mannen", vult Bijvoet aan. "Voor de basisscholen hebben we een wedstrijd uitgeschreven voor vredesposters met de boodschap Aardig zijn helpt."

Voor de Funnight van vrijdag kunnen nog tickets worden aangeschaft (22,50 euro per stuk) via de site www.lcvenraypeelparel.nl. Mochten het niet zijn uitverkocht dan zijn op de dag zelf nog kaarten aan de kassa verkrijgbaar.

Uit de krant