Lotte (helemaal links), Maud (helemaal rechts) en twee vriendinnetjes tijdens het ophalen van het afval.
Lotte (helemaal links), Maud (helemaal rechts) en twee vriendinnetjes tijdens het ophalen van het afval. Foto: eigen foto

Zwerfafval ophalen

Algemeen

Op vrijdag 21 september was het Keep It Clean Day in Venray. Zo'n 1500 kinderen en volwassenen gingen toen de straat op om zwerafval op te ruimen. Ook de zeven-jarige Maud van Dijk deed mee. Zij wil het niet bij de ene dag laten.

Toen de zeven-jarige Maud van Dijk na het ophalen van het zwerfafval samen met haar moeder Jenny Jenniskens terugfietste, ging ze door over het onderwerp. "Maud bleef er een beetje in hangen. Op de terugweg viel het haar op dat er links en rechts nog wat lag. Ze had goed in de gaten dat we met weinig mensen veel afval hadden opgehaald. We hebben goed met haar gepraat en gevraagd of ze er echt mee door wilde gaan", aldus Jenniskens. Dat wilde Maud en zodoende werd er contact gezocht met de gemeente.

"We konden daar alle spullen komen halen, zoals prikstokken, vuilniszakken, hesjes en handschoenen. We zijn vorige week woensdag begonnen. Het plan is om een keer per maand het afval op te ruimen." Mauds enthousiasme werkte aanstekelijk, want ook zus Lotte (9 jaar) wilde meedoen. De twee worden ook geholpen enkele vriendjes en vriendinnetjes. Het opruimen zal vooral in de eigen buurt gebeuren. "We zijn begonnen in de buurt Landweert en bij Vincent van Gogh. We blijven ook in de buurt, vooral in verband met de veiligheid." Maud en Lotte hopen meer kinderen enthousiast te krijgen. Geïnteresseerden mogen contact opnemen met Jenny Jenniskens: 06-12558049.

Uit de krant