Foto: Hoedemaekers.
Foto: Hoedemaekers.

Joke Halmans-Gommans geridderd

Algemeen

Burgemeester Hans Gilissen heeft vrijdag Joke Halmans-Gommans (68) benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens het festival Zing je mee in de landelijke Week van de Dementie in Venray.

Joke Halmans is al sinds 1980 als vrijwilliger actief. Ze begint haar loopbaan als vrijwilliger in 1980 als bestuurslid bij de Verenigde Nederlandse Kerkenorganisaties, afdeling Limburg. In hetzelfde jaar start zij ook bij de Dekenale Koorkring Venray, waar zij oprichter en dirigent is van twee koren en actief is als bestuurslid en coördinator.

In 2005 komt de ziekte van Alzheimer op haar pad. Ze ervaart  in haar privéleven dat er helaas weinig goede informatie te vinden is over de ziekte. Het is voor haar de drijfveer om te starten met het vrijwilligerswerk voor Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Limburg. Om anderen in dezelfde situatie te helpen, richt zij het Alzheimer Café Venray op.  Maandelijks bezoeken circa 40 personen met dementie, mantelzorgers en anderen het café voor meer informatie en onderling lotgenotencontact. Elke twee weken begeleidt zij een gespreksgroep voor mantelzorgers waarbij eveneens lotgenotencontact centraal staat. Deze gespreksgroepen zijn een belangrijke uitlaatklep voor alle deelnemers.

Vanaf 2014 zet Joke Halmans zich in voor Venray Dementievriendelijk, een samenwerkingsverband van gemeente Venray, Hulp bij Dementie en Alzheimer Nederland. Doelen van deze samenwerking zijn om mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de samenleving en het ontlasten van mantelzorgers. Ze houdt zich vooral bezig  met activiteiten rondom het thema kunst en dementie, zoals het festival Zing je mee, dat ze mede organiseert. Dit festival is een gedeeld initiatief van Alzheimer Nederland en Venray Dementievriendelijk. Doel van het festival is om mensen met dementie 'letterlijk een stem te geven'. Het festival wordt gehouden tijdens de week van Dementie op Wereld Alzheimerdag, 21 september.

Voor Logeerhuis Kapstok, een initiatief dat mantelzorgers ondersteunt door de dementerende gast te laten logeren, treedt de Venrayse op als gastvrouw. Ze werft en begeleidt nieuwe vrijwilligers, coördineert opleidingstrajecten en ondersteunt de locatiemanager.  Ook is zij mede-initiatiefnemer van de Stichting Speelgoedbank Venray, opgericht in 2015. Als voorzitter heeft zij zich ingespannen voor een passende huisvesting, in samenwerking met de voedsel- en kledingbank.

Joke Halmans wordt omschreven als een fundament voor deze organisaties en bewonderd om haar benadering van de mens vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen. 'De omvang van de dementieproblematiek wordt steeds groter in onze vergrijzende maatschappij, de belangeloze ambassadeurs- en trekkersrol en tomeloze inzet zoals die van Joke Halmans zijn onmisbaar voor onze samenleving', meldt de gemeente Venray.  

Uit de krant