Tbs-kliniek De Rooyse Wissel aan de  Wanssumseweg in Oostrum.
Tbs-kliniek De Rooyse Wissel aan de Wanssumseweg in Oostrum.

Zelfdoding bij tbs-kliniek Rooyse Wissel

Algemeen

Een patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum heeft zich in de nacht van zondag op maandag van het leven beroofd. De zelfdoding heeft veel indruk gemaakt op het personeel en de bewoners van de tbs-kliniek. 'Onze eerste aandacht gaat nu uit naar de familie van de patiënt, de patiënten en onze medewerkers', laat De Rooyse Wissel weten in een statement.

De zelfdoding wordt onderzocht. 'We willen graag weten of we signalen hebben gemist. Daarom voeren we een intern onderzoek uit naar het overlijden. Daarnaast hebben we het overlijden gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd'.  Over de personalia van de patiënt kon De Rooyse Wissel dinsdagochtend geen uitspraken doen. Het onderzoek naar het incident gaat zeker twee maanden duren. Vanwege het onderzoek kan de kliniek ook niks zeggen over de toedracht.

Als patiënten worden opgenomen in de tbs-kliniek wordt het risico op zelfdoding ingeschat. 'Bij een grote groep is er geen of nauwelijks gevaar op zelfdoding. Bij sommige patiënten wel. De ernst van een psychiatrische stoornis, het verblijf in een kliniek of een terugval in behandeling kunnen het leven uitzichtloos maken', stelt De Rooyse Wissel in het bericht op zijn website. 'Alle behandelteams zijn erop getraind om continu alert te zijn op mogelijke signalen van suïcidaal gedrag. Soms zijn signalen duidelijk vooraf te herkennen, soms is suïcidaal gedrag heel impulsief zonder signalen vooraf'. 

Uit de krant