Enthousiaste schoolkinderen tijdens de Keep it Clean Day Venray 2017. Ook 21 september gaan ze weer met honderden tegelijk de straat op om zwerfvuil op te rapen.
Enthousiaste schoolkinderen tijdens de Keep it Clean Day Venray 2017. Ook 21 september gaan ze weer met honderden tegelijk de straat op om zwerfvuil op te rapen.

Venraynaren weer op de been tegen zwerfafval

Algemeen

Vrijdag 21 september gaan schoolkinderen en inwoners van Venray weer de straat op om zwerfafval te lijf te gaan tijdens Keep it Clean Day Venray. Net als vorig jaar ligt de nadruk op de plaag van deze tijd, plastic afval. Goed nieuws: voor het eerst is ook het bedrijfsleven van de partij. McDonalds Venray ondersteunt de organisatie van Keep it Clean Venray. Wethouder Carla Brugman (duurzaamheid) is blij met de steun en roept andere bedrijven op om zich aan te sluiten.

Want het is de hoogste tijd dat er een einde komt aan de wereldwijde vervuiling met plastic, vindt de nieuwe wethouder die van duurzaamheid in Venray serieus werk wil maken. "We lossen het probleem natuurlijk in Venray niet op, maar we kunnen ook niet meer afwachten wat anderen doen", zegt Brugman. "Daarom is de Keep it Clean Day belangrijk. Om de aandacht nog eens op het probleem te vestigen en om er daadwerkelijk iets aan te doen. Ik ben blij dat ook het bedrijfsleven aansluit en z'n verantwoordelijkheid neemt. McDonalds erkent dat het afval van hun bedrijf voor vervuiling zorgt. Ik hoop dat andere bedrijven het goede voorbeeld volgen, maar ik roep ook alle klanten van McDonalds op om hun rommel netjes op te ruimen. Er staan prullenbakken genoeg."

Luc Faassen is het daar van harte mee eens. Faassen is manager van McDonald's Noord-Limburg, waartoe ook het restaurant aan de Maasheseweg in Venray behoort. "We verpakken onze producten om ze op de juiste manier te presenteren en om de kwaliteit te waarborgen. De verpakkingen belanden helaas te vaak in de natuur. Om dit tegen te gaan zijn we lokaal al erg actief om zwerfvuil tegen te gaan. Bij onze vestigingen in Maasbree, Venlo en Tegelen maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagelijks een opruimronde als onderdeel van hun dagbestedingsprogramma. Voor onze vestiging in Venray hebben we een goede samenwerking met de NLW groep. De medewerkers van NLW verzorgen eveneens dagelijks een opruimronde in de omgeving van het restaurant." Naast de dagelijkse opruimacties neemt McDonalds ook deel aan de Nationale Opschoonactie 'Nederland Schoon' en komt scouting de Peelspeurders ieder kwartaal zwerfvuil opruimen in de omgeving van ons restaurant te Venray. "Omdat het zwerfvuil voor ons een doorn in het oog is, zijn we altijd op zoek naar nieuwe initiatieven om dit tegen te gaan. Keep it Clean Venray is een mooi initiatief wat voorbij is gekomen en wat wij graag willen ondersteunen." Leuk voor de Venrayse schoolkinderen die meedoen aan Keep it Clean: ze krijgen allemaal een bon voor een ijsje bij McDonalds.

Zoals McDonalds de omgeving van het bedrijf probeert schoon te houden, zo doen inwoners van Venray dat ook tijdens Keep it Clean Day. Inwoners investeren een paar uurtjes van hun tijd om in de eigen straat, dorp of wijk afval op te ruimen. Het leeuwendeel van de deelnemers zijn leerlingen van de basisscholen in de gemeente. Zij trekken er vrijdagmorgen weer massaal op uit. Maar ook als u niet meer op school zit, kunt uw steentje bijdragen. U kunt zelf kiezen of u de hele dag meedoet, een dagdeel of een paar uurtjes. Overdag of 's avonds na het werk. U kunt zich alleen opgeven of met een groep. U kunt de eigen straat onder handen nemen, het pleintje om de hoek, maar ook een stuk bos, een sloot, het schoolplein, het plantsoen of een bedrijfsterrein. En kunt u vrijdag niet? Dan mag u ook zaterdag de handen uit de mouwen steken voor een schoner Venray.

Voor de organisatie van de Keep it Clean Day in Venray tekent ook in 2018 een enthousiaste groep oud-medewerkers van de gemeente Venray. De groep verzorgt de aanmelding, zorgt ervoor dat deelnemers hun materialen hebben, kortom zorgt dat de hele dag vlekkeloos verloopt. Aanmelden via keep.it.clean.venray@gmail.com

Uit de krant