Jan van de Ven is genomineerd voor de eerste Hub Cobbenprijs. Foto: archief Peel en Maas.
Jan van de Ven is genomineerd voor de eerste Hub Cobbenprijs. Foto: archief Peel en Maas.

Nominatie Jan van de Ven voor Hub Cobbenprijs

Algemeen

Jan van de Ven uit Venray is een van de vier genomineerden voor de eerste Hub Cobbenprijs.

De Hub Cobbenprijs is een eerbetoon voor mensen of organisaties in Limburg die zich op indrukwekkende wijze voor sociale strijd en rechtvaardigheid hebben ingezet. Hub Cobben (1908-1976)was een vakbondsleider uit Hoensbroek. Op 18 september 1975 leidde hij 3800 mijnwerkers tijdens de Mars op Den Haag. Zij eisten betere pensioenen. Genomineerd zijn verder Rob Hoenen uit Eijsden, Jacques Starreveld uit Heerlen en de stichting Behoud Mijnsteenberg uit Heerlen en Landgraaf.

"Ik ben zeer vereerd met deze nominatie namens PO in actie", zegt Jan van de Ven. "Hub Cobben is een Limburgse legende wanneer het gaat om sociale rechtvaardigheid, de symboliek van deze waarderingsprijs spreekt me dan ook enorm aan. Het is een aanmoediging om daadwerkelijk op te staan als je vindt dat er iets niet in de haak is, want meestal ben je niet de enige die dit vindt. Zeuren vanaf de zijkant is nooit mijn hobby geweest, het heft in eigen handen nemen des te meer!"

Jan van de Ven is medeoprichter van de onderwijsvakbond PO in actie en één van de drijvende krachten achter de werkonderbreking van leraren in het basisonderwijs. Zij protesteren tegen de hoge werkdruk en de salarisachterstand van docenten in het primair onderwijs ten opzichte van hun collega's op middelbare scholen. Donderdag riep hij met PO in actie nog op tot een nieuwe staking.

De eerste Hub Cobben-prijs wordt dinsdag 18 september uitgereikt in het stadhuis van Heerlen. Stemmen op de genomineerden kan tot en met zondag 16 september op de website www.hubcobbenprijs.nl.

Uit de krant