Afbeelding

Waterschap Limburg investeert in onderzoek verbeteren waterkwaliteit

Algemeen

Al langer is bekend dat de kwaliteit van het Limburgse oppervlaktewater onvoldoende is. Metingen tonen aan dat er te veel meststoffen – stikstof en fosfaat – en te veel metalen en bestrijdingsmiddelen in het water zitten. Het is nog niet duidelijk waar de probleemstoffen precies vandaan komen en welke oplossingen er zijn. Daarom investeert Waterschap Limburg 250.000 euro om de oorsprong van de probleemstoffen te onderzoeken en de hoeveelheid probleemstoffen terug te dringen.

Bestuurder Josette Van Wersch: "Het is onze taak om ervoor te zorgen dat het water in de beken in Limburg van goede kwaliteit blijft. Dit zijn we verplicht aan de volgende generaties. We doen als waterschap, samen met andere organisaties, al heel veel om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo hebben wij een investeringsprogramma voor de verbetering van de rioolwaterzuiveringen. Gemeenten werken aan het terugdringen van riooloverstortingen en de landbouwsector legt zich toe op vermindering van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Met de uitkomsten van dit onderzoek weten we straks beter aan welke knoppen we nog moeten en kunnen draaien om het water schoner te maken."


De waterkwaliteit van beken, sloten en plassen in Nederland is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd, maar voldoet nog niet aan de toekomstige Europese normen (de Kader Richtlijn Water). In de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater (DWZ) werken ook andere overheden aan de overkoepelende ambitie voor chemisch schoon en ecologisch gezond water.

Uit de krant