De Boshuizerbergen. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Jan Leunissen.
De Boshuizerbergen. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Jan Leunissen.

Aan het werk in Boshuizerbergen

Algemeen

Stichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. Goed voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. In twee heideterreinen en een ven in het gebied Boshuizerbergen worden de komende maanden natuurwerkzaamheden uitgevoerd.

Ondanks alle beheerinspanningen in het verleden staat de natuurkwaliteit nog steeds erg onder druk. De depositie (neerslag) van onder andere stikstof door de jarenlange hoge uitstoot afkomstig uit de landbouw, maar ook uit verkeer en industrie, zorgt nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting. De problemen die hiermee samenhangen worden door het Rijk en de provincie onderkend. Met geld afkomstig uit de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof), een overheidsprogramma gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in onder andere de natuur, kan Het Limburgs Landschap in een aantal bijzondere natuurgebieden extra natuurherstelmaatregelen uitvoeren.

Van eind augustus tot in oktober wordt in twee kleine heideterreinen in de Boshuizerbergen geplagd. De bovenlaag wordt verwijderd zodat naast hei zeldzamere planten als stekelbrem en jeneverbes meer kansen krijgen om te kiemen. Hier profiteren vervolgens sprinkhanen en soorten als levendbarende hagedis en roodborsttapuit weer van. Een ven ten zuiden van de Maasheseweg is enkele jaren geleden voor de helft opgeschoond. Nu is de andere helft van het ven, dat in een oude Maasmeander ligt, aan de beurt. Opgehoopt slib wordt verwijderd en afgevoerd, waardoor zeldzame planten als moerashertshooi, wateraardbei, snavelzegge en kleine zonnedauw nieuwe vestigingsmogelijkheden krijgen.

Door het plagwerk en het werk aan het ven ontstaat tijdelijk enige overlast.

Uit de krant