Afbeelding

Klassieke toppers en snelle mannen in BinckBank Tour

Sport

In Zaal Zeven in Venray is woensdag de 14de editie van de BinckBank Tour voorgesteld. Met kleppers als Greg Van Avermaet, Yves Lampaert en tweevoudig eindwinnaar Tim Wellens zullen de Belgen allerminst een bijrol spelen in de enige UCI WorldTour wielerronde van Nederland en België.

Nederland kan rekenen op Niki Terpstra en de snelle benen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. Internationale toppers aan de start zijn onder andere Marcel Kittel en Michael Valgren Andersen. Venray host op dinsdag 14 augustus de tijdrit van de internationale wielerronde.  De BinckBank Tour gaat op maandag 13 augustus van start met een vlakke rit van Heerenveen naar Bolsward. Ook in Antwerpen (15 augustus), Ardooie (16 augustus) en Lanaken (17 augustus) krijgen de sprinters wellicht een kans om te scoren. De sprinters tekenen dan ook massaal present in de BinckBank Tour. Marcel Kittel ontpopte zich de voorbije jaren tot de sprintkoning van het peloton met in totaal 19 ritzeges in Tour, Giro en Vuelta samen. Maar de Duitser mag zich volgende week aan stevige concurrentie uit Nederlandse hoek verwachten. Dylan Groenewegen heeft inmiddels ook al drie ritzeges in de Ronde van Frankrijk op zijn naam staan en de nog maar 21-jarige Fabio Jakobsen is dé sprintrevelatie van 2018 met winst in Nokere Koerse en de Scheldeprijs. Andere rappe mannen om naar uit te kijken zijn onder andere de Australiër Caleb Ewan en de Ier Sam Bennett. Edward Theuns, Jens Debusschere, Timothy Dupont en Jasper Stuyven behoren tot de snelste Belgen in het 161-koppige deelnemersveld.

In de slotrit naar Geraardsbergen, waarin de renners ook de befaamde Muur zullen moeten bedwingen, ligt de Binck Gouden Kilometer op de kasseien van de Bosberg. Een kolfje naar de hand dus van kasseispecialisten als Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet (winnaar Parijs-Roubaix 2017), Niki Terpstra (winnaar Ronde van Vlaanderen 2018), Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Sebastian Langeveld. Ook Tim Wellens en de Deen Michael Valgren Andersen (winnaar Amstel Gold Race 2018) mogen we hier verwachten, maar wellicht nog meer daags voordien in de rit naar Sittard-Geleen (18 augustus), waar zij kunnen toeslaan op de Limburgse heuvels. De tijdrit in Venray op 14 augustus is dan weer de gedroomde kans voor Lars Boom, Jos Van Emden, Dylan Van Baarle, Yves Lampaert en Victor Campenaerts om zich in de leiderstrui te rijden. 

Andere renners die aan de start staan zijn  Tom-Jelte Slagter, de Tsjech Zdenek Sybar, de Zwitser Stefan Küng, de Pool Maciej Bodnar, de Italiaan Diego Ulissi, de Australiërs Mathew Hayman en Luke Durbridge en de Denen Magnus Cort Nielsen, Soren Kragh Andersen en Mads Pedersen (tweede in de Ronde van Vlaanderen 2018). De twee profrenners uit de gemeente Venray, Wout Poels (Blitterswijck) en Mike Teunissen (Ysselsteyn),  die dinsdag hard viel in de Ronde van Polen, zijn niet van de partij. De ploegenpresentatie van de 14de editie van de BinckBank Tour vindt op zondag 12 augustus plaats in het Friese Bolsward. Foto's Henk Lammen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant